"AKILLI İLAÇ KULLANIMI KURALLARINA UYMALIYIZ"

Sağlık 27.11.2018 - 09:23, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

"AKILLI İLAÇ KULLANIMI KURALLARINA UYMALIYIZ"

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla, Akıllı ilaç kullanımı yararlarını ve uygulamalarını anlatıyor. Hafta boyunca afişlerle, broşürlerle bu konuda bilgilendirmeler yapılıyor.
Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülistan Güngör konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Akılcı ilaç kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir. Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için, Öncelikle hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir.  Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.Kullanılan ilaçlarda, hastadan alerjik durum olup olmadığı, hasta tarafından hekime bildirilmelidir," diyerek sözlerine şöyle devam etti  "İLACIN DOĞRU VE ZAMANINDA KULLANIMI ÖNEMLİ" "Hastanın hekimin gösterdiği titiz çabayı, hekim olmayan bir kişinin kendi başına sergilemesi doğru değildir.Hastalar kendilerini hekimlerin yerine asla koymamalı, ilaçla tedavi olmaya kendi başına karar vermemelidir. Hasta ve hasta yakını olan birisi, kendisinin veya yakının ilaçla tedavisi yapılırken öncelikle bilinçli olmak zorundadır. "İLAÇLAR DOKTORUN VERDİĞİ TEDAVİ SÜRESİNCE KULLANILMALIDIR" Dolayısıyla hastalıkta ilaç tedavisine ihtiyaç olup olmadığını hekim belirler. Kullanılacak doğru ilacı hekim seçer.  İlaç vücuda alındıktan sonra emilir, vücutta dağılır, süreç içerisinde yıkılır ve vücuttan atılır. Bu süreç çocuklar, ergenler,erişkinler ve yaşlılar için farklılıklar gösteriri. İlacı kullanmadan önce içerisinden çıkan kullanma talimatı mutlaka okunmalıdır. Ağızdan alınan ilça mutlaka su ile alınmalıdır, meyve suyu, süt, çay, gazoz gibi içecekler ilacın etkisini değiştirebilmektedir. İlaçlar doğru dozda ve miktarda kullanıldığı zaman etkilidir. Şuruplarda kutunun içerisinden çıkan ölçü kullanılmalıdır ve ölçülere dikkat edilmelidir. İlaçların aç yada tok içilmesine dikkat edilmelidir. İlaçlar doktorun verdiği tedavi süresince kullanılmalıdır. Erken kesilmemeli veya uzun süreli kullanılmamalıdır.  Tedavi kişiye özel düzenlenir, dolayısıyla yakınlarınıza ve çevrenizdekilere kullandırılmaz.  Ağrı giderici de olsa doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Kireçlenme, kabızlık,uyku bozukluğu , panik atak, deprasyon, kolesterol  gibi rahatsızlıklarda mutlaka doktor tavsiyesi ile ilaçlar kullanılmalı, internet üzerinden okuyarak uygulama yapılmamalıdır" Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör açıklamasının son bölümünde de "Yukarıda kısaca özetlediğimiz ilaç kullanımı ile ilgili bilgilerin dışında zaman zaman piyasalarda rastladığımız sahte ilaçlar eksik tedaviye, zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açabilir. Bitkisel ilaçların bilinçsiz kullanımdan kaçınılması gerekir.  İlaçların doğru bir şekilde saklanması gerekir, İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bunla ilgili afişler, broşürler dağıtıyoruz.  Toplantılar düzenliyoruz. Amacımız düzenli ve doğru, bilinçli  ilaç kullanılmasını sağlamak."dedi.
Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla, Akıllı ilaç kullanımı yararlarını ve uygulamalarını anlatıyor. Hafta boyunca afişlerle, broşürlerle bu konuda bilgilendirmeler yapılıyor.

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülistan Güngör konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Akılcı ilaç kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir. Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için, Öncelikle hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir.  Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.Kullanılan ilaçlarda, hastadan alerjik durum olup olmadığı, hasta tarafından hekime bildirilmelidir," diyerek sözlerine şöyle devam etti 

"İLACIN DOĞRU VE ZAMANINDA KULLANIMI ÖNEMLİ"

"Hastanın hekimin gösterdiği titiz çabayı, hekim olmayan bir kişinin kendi başına sergilemesi doğru değildir.Hastalar kendilerini hekimlerin yerine asla koymamalı, ilaçla tedavi olmaya kendi başına karar vermemelidir. Hasta ve hasta yakını olan birisi, kendisinin veya yakının ilaçla tedavisi yapılırken öncelikle bilinçli olmak zorundadır.

"İLAÇLAR DOKTORUN VERDİĞİ TEDAVİ SÜRESİNCE KULLANILMALIDIR"

Dolayısıyla hastalıkta ilaç tedavisine ihtiyaç olup olmadığını hekim belirler. Kullanılacak doğru ilacı hekim seçer.  İlaç vücuda alındıktan sonra emilir, vücutta dağılır, süreç içerisinde yıkılır ve vücuttan atılır. Bu süreç çocuklar, ergenler,erişkinler ve yaşlılar için farklılıklar gösteriri. İlacı kullanmadan önce içerisinden çıkan kullanma talimatı mutlaka okunmalıdır. Ağızdan alınan ilça mutlaka su ile alınmalıdır, meyve suyu, süt, çay, gazoz gibi içecekler ilacın etkisini değiştirebilmektedir. İlaçlar doğru dozda ve miktarda kullanıldığı zaman etkilidir. Şuruplarda kutunun içerisinden çıkan ölçü kullanılmalıdır ve ölçülere dikkat edilmelidir. İlaçların aç yada tok içilmesine dikkat edilmelidir. İlaçlar doktorun verdiği tedavi süresince kullanılmalıdır. Erken kesilmemeli veya uzun süreli kullanılmamalıdır.  Tedavi kişiye özel düzenlenir, dolayısıyla yakınlarınıza ve çevrenizdekilere kullandırılmaz.  Ağrı giderici de olsa doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Kireçlenme, kabızlık,uyku bozukluğu , panik atak, deprasyon, kolesterol  gibi rahatsızlıklarda mutlaka doktor tavsiyesi ile ilaçlar kullanılmalı, internet üzerinden okuyarak uygulama yapılmamalıdır"

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör açıklamasının son bölümünde de "Yukarıda kısaca özetlediğimiz ilaç kullanımı ile ilgili bilgilerin dışında zaman zaman piyasalarda rastladığımız sahte ilaçlar eksik tedaviye, zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açabilir. Bitkisel ilaçların bilinçsiz kullanımdan kaçınılması gerekir.  İlaçların doğru bir şekilde saklanması gerekir, İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bunla ilgili afişler, broşürler dağıtıyoruz.  Toplantılar düzenliyoruz. Amacımız düzenli ve doğru, bilinçli  ilaç kullanılmasını sağlamak."dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.