ALAŞEHİR'DE OTO GALERİCİ ESNAFI DERTLİ

28.02.2020 - 09:35, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ALAŞEHİR'DE OTO GALERİCİ ESNAFI DERTLİ

Alaşehir'de Galericiler Sitesi esnafları "ayaklı galeri" tabir edilen kişilerden şikayetçi. Galericiler, "Bizler yetki belgesi alıyor, vergi ve dükkan kirası veriyor, BAĞ-KUR yatırıyoruz. Bakkalından kasabına, işçisinden memuruna farklı iş kollarında hizmet veren çok sayıda kişi araç alım satımı yapıyor."diyor.
Alaşehir'de 'ayaklı galericiler' olarak anılan kişiler araç alım satım piyasasında hem galericilerin hem de araç alacak kişilerin ortak sorunu oldu. Alaşehir'de oto alım-satım işi yapan galerici Yılmaz Demirkıran, "Bizler yetki belgesi alıyor, vergimizi veriyor, dükkan kirası ödüyoruz. İşçisinden, memuruna artık herkes otomobil alıp satıyor. Özellikle bizim ayaklı galerici dediğimiz, mekanı olmayan vergi levhası olmayan kişiler türedi. Bunların önüne geçilmeli. Bizler için esas sorun, kanunların olmaması değil, uygulanmaması. Ayaklı galerici tabir ettiğimiz kişiler annesi, kardeşi veya yakınlarının üzerine alım satım işlemi yaparak bu kanunları bay-pas ediyor. Bu şekilde hem devletten vergi kaçırıyor, hem de hiç bir garantisi olmadan şahıslara araç satıyorlar. Hal böyle olunca satış sonrası fark edilecek herhangi bir olumsuz durumda alıcı hiç bir şekilde kendisine muhatap bulamıyor."dedi. İKİNCİ EL ARAÇLARDA FİYATLAR YÜKSELDİ Geçen yıl bu dönemlerde tüketicilerin yüksek faizlerden dolayı araba satın almaya yanaşmadığını dile getiren Demirkıran, "Faizler önceleri çok yüksekti. Şimdi faizlerde ciddi bir düşüş var. Faizin bu kadar uygun olduğu yerde araba satışlarında ciddi bir yükselme oluyor. Mevduat faizinin düşmesi insanların parasını yavaş yavaş tekrar otomobile döndürmesini sağladı. Fiyatları sürekli araştırıyoruz, ikinci el piyasası çok dalgalı bir piyasa oldu. Sıfır piyasasını da geçti. Ayaklı galerici tabir ettiğimiz alım-satcılar da işin içine girince fiyatlar tutulamaz hale geldi. Bu kişiler kafalarına göre fiyat biçiyorlar araçlara. Fiyatı 6 ay önce 20 bin lira olan araca 28 bin lira fiyat çekiliyor. Neye göre bu fiyatı belirlediğini soruyorsun, cevap veremiyorlar. Gerçekçi olmayan suni bir piyasa oluştu. İkinci el araç fiyatları her geçen gün artıyor." ifadelerini kullandı.  
Alaşehir'de Galericiler Sitesi esnafları "ayaklı galeri" tabir edilen kişilerden şikayetçi. Galericiler, "Bizler yetki belgesi alıyor, vergi ve dükkan kirası veriyor, BAĞ-KUR yatırıyoruz. Bakkalından kasabına, işçisinden memuruna farklı iş kollarında hizmet veren çok sayıda kişi araç alım satımı yapıyor."diyor.

Alaşehir'de 'ayaklı galericiler' olarak anılan kişiler araç alım satım piyasasında hem galericilerin hem de araç alacak kişilerin ortak sorunu oldu. Alaşehir'de oto alım-satım işi yapan galerici Yılmaz Demirkıran, "Bizler yetki belgesi alıyor, vergimizi veriyor, dükkan kirası ödüyoruz. İşçisinden, memuruna artık herkes otomobil alıp satıyor. Özellikle bizim ayaklı galerici dediğimiz, mekanı olmayan vergi levhası olmayan kişiler türedi. Bunların önüne geçilmeli. Bizler için esas sorun, kanunların olmaması değil, uygulanmaması. Ayaklı galerici tabir ettiğimiz kişiler annesi, kardeşi veya yakınlarının üzerine alım satım işlemi yaparak bu kanunları bay-pas ediyor. Bu şekilde hem devletten vergi kaçırıyor, hem de hiç bir garantisi olmadan şahıslara araç satıyorlar. Hal böyle olunca satış sonrası fark edilecek herhangi bir olumsuz durumda alıcı hiç bir şekilde kendisine muhatap bulamıyor."dedi.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA FİYATLAR YÜKSELDİ

Geçen yıl bu dönemlerde tüketicilerin yüksek faizlerden dolayı araba satın almaya yanaşmadığını dile getiren Demirkıran, "Faizler önceleri çok yüksekti. Şimdi faizlerde ciddi bir düşüş var. Faizin bu kadar uygun olduğu yerde araba satışlarında ciddi bir yükselme oluyor. Mevduat faizinin düşmesi insanların parasını yavaş yavaş tekrar otomobile döndürmesini sağladı. Fiyatları sürekli araştırıyoruz, ikinci el piyasası çok dalgalı bir piyasa oldu. Sıfır piyasasını da geçti. Ayaklı galerici tabir ettiğimiz alım-satcılar da işin içine girince fiyatlar tutulamaz hale geldi. Bu kişiler kafalarına göre fiyat biçiyorlar araçlara. Fiyatı 6 ay önce 20 bin lira olan araca 28 bin lira fiyat çekiliyor. Neye göre bu fiyatı belirlediğini soruyorsun, cevap veremiyorlar. Gerçekçi olmayan suni bir piyasa oluştu. İkinci el araç fiyatları her geçen gün artıyor." ifadelerini kullandı.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.