ALAŞEHİR’DE YAĞHANELERDE YOĞUNLUK BAŞLADI

25.11.2022 - 09:32, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ALAŞEHİR’DE YAĞHANELERDE YOĞUNLUK BAŞLADI

Alaşehir’de zeytin sezonunun başlaması ile birlikte zeytinyağı yapımı için yağhanelerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Zeytinyağı çıkartmak isteyen vatandaşlar topladıkları zeytinleri yağhanelere getirerek yağ çıkarttırıyorlar. Zeytinin cinsine göre 3,5 kilo ile 5 kilogram arası zeytinden ortalama 1 kilogram zeytinyağı çıkarılıyor.
Alaşehir’in verimli topraklarında son dönemlerde zeytin yetiştiriciliği de ön plana çıkmaya başladı. Zeytinde hasadın yapılmasıyla birlikte yağhanelerde de hareketlilik yaşanıyor. Bu yıl zeytin üreticilerinin beklediği yağmurların olmaması sebebiyle zeytinlerde beklenen büyüme olmazken, üreticiler tarafından toplanan zeytinlerin de yağhane yolculuğu başladı. Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinler özenle ağaçlardan toplanarak yağhanelere getiriliyor. Son sistem teknoloji ile donatılan yağhanelerde sıkılan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının litre fiyatı üreticileri de mutlu ediyor. Zeytin sezonu ile birlikte işleri yoğunlaşan yağhane sahipleri ise talepleri yerine getirmek için tam kapasite ile çalışmalarını sürdürerek çiftçilere hizmet ediyor. Alaşehir’de 23 yıldır faaliyette olan zeytinyağı fabrikası Nur Gıda sahibi Cemal Karabulut, “1 kilogram zeytinyağı elde edebilmek için ortalama olarak 3,5 ile 5 kilogram zeytin sıkıma girer. Burada zeytinin cinsi önemli. Zeytinin cinsine ve kalitesine göre bu oran değişir. Sezonumuz şu an için güzel gidiyor. Kasım ayının ilk haftası ile beraber sıkım yapmaya başladık. Çiftçilerimiz de zeytinlerini getirmeye başladı. Zeytin sıkımı Aralık ayının sonuna kadar devam eder. Bu sene biraz kuraklık var, bu yüzden zeytinlerde de biraz azalma var ama randımanlarımız güzel gidiyor” dedi. Evimizin Zeytinyağı ihtiyacını karşılıyoruz Her sene zeytin ağaçlarından topladığı zeytinlerden yağ çıkarttırarak evinin yağ ihtiyacını karşıladığını belirten Ahmet Dumlu isimli vatandaş, “Caberburhan Mahallesi’nde oturuyoruz ve burada zeytinliğimiz var. Her sene yiyeceğimiz zeytinin haricindeki zeytinleri yağ sıkımına veriyoruz. Bu sene 380 kilogram zeytin topladık ve sıkıma getirdik. Buradan sıkımdan sonra ortalama olarak 45 kilogram kadar zeytinyağı alacağız. Bu da ailemin yıllık zeytinyağı ihtiyacını karşılıyor” ifadelerini kullandı.
Alaşehir’de zeytin sezonunun başlaması ile birlikte zeytinyağı yapımı için yağhanelerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Zeytinyağı çıkartmak isteyen vatandaşlar topladıkları zeytinleri yağhanelere getirerek yağ çıkarttırıyorlar. Zeytinin cinsine göre 3,5 kilo ile 5 kilogram arası zeytinden ortalama 1 kilogram zeytinyağı çıkarılıyor.

Alaşehir’in verimli topraklarında son dönemlerde zeytin yetiştiriciliği de ön plana çıkmaya başladı. Zeytinde hasadın yapılmasıyla birlikte yağhanelerde de hareketlilik yaşanıyor. Bu yıl zeytin üreticilerinin beklediği yağmurların olmaması sebebiyle zeytinlerde beklenen büyüme olmazken, üreticiler tarafından toplanan zeytinlerin de yağhane yolculuğu başladı. Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinler özenle ağaçlardan toplanarak yağhanelere getiriliyor. Son sistem teknoloji ile donatılan yağhanelerde sıkılan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının litre fiyatı üreticileri de mutlu ediyor. Zeytin sezonu ile birlikte işleri yoğunlaşan yağhane sahipleri ise talepleri yerine getirmek için tam kapasite ile çalışmalarını sürdürerek çiftçilere hizmet ediyor. Alaşehir’de 23 yıldır faaliyette olan zeytinyağı fabrikası Nur Gıda sahibi Cemal Karabulut, “1 kilogram zeytinyağı elde edebilmek için ortalama olarak 3,5 ile 5 kilogram zeytin sıkıma girer. Burada zeytinin cinsi önemli. Zeytinin cinsine ve kalitesine göre bu oran değişir. Sezonumuz şu an için güzel gidiyor. Kasım ayının ilk haftası ile beraber sıkım yapmaya başladık. Çiftçilerimiz de zeytinlerini getirmeye başladı. Zeytin sıkımı Aralık ayının sonuna kadar devam eder. Bu sene biraz kuraklık var, bu yüzden zeytinlerde de biraz azalma var ama randımanlarımız güzel gidiyor” dedi.

Evimizin Zeytinyağı ihtiyacını karşılıyoruz

Her sene zeytin ağaçlarından topladığı zeytinlerden yağ çıkarttırarak evinin yağ ihtiyacını karşıladığını belirten Ahmet Dumlu isimli vatandaş, “Caberburhan Mahallesi’nde oturuyoruz ve burada zeytinliğimiz var. Her sene yiyeceğimiz zeytinin haricindeki zeytinleri yağ sıkımına veriyoruz. Bu sene 380 kilogram zeytin topladık ve sıkıma getirdik. Buradan sıkımdan sonra ortalama olarak 45 kilogram kadar zeytinyağı alacağız. Bu da ailemin yıllık zeytinyağı ihtiyacını karşılıyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.