BAYBATUR, MANİSALILARIN KURTULUŞ BAYRAMI’NI KUTLADI

09.09.2020 - 09:25, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

BAYBATUR, MANİSALILARIN KURTULUŞ BAYRAMI’NI KUTLADI

Manisa halkının düşman işgaline karşı gösterdiği direnişin milli mücadelenin önemli halkalarından biri olduğunu belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, “Türkiye, bağımsızlığını ve hürriyetini, Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşu gibi zaferlere borçludur.”dedi.
Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Baybatur, bağımsız ve özgür vatan ülküsünün, Kurtuluş Savaşı sırasında tüm Anadolu'da en büyük parola olduğunu kaydetti. Baybatur, mesajında şu ifadeler yer verdi:  “27 Mayıs 1919 ile 8 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalan  Manisa, Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ emriyle düşman işgalinden kurtulmuştur. Fahreddin Paşa komutasındaki kolordunun İzmir’e doğru ilerleyişiyle büyük bir dehşet içersinde Manisa'dan çekilmek zorunda kalan Yunanlılar; işbirlikçileri yerli Rum ve Ermenilerden oluşan tahrip taburlarıyla kenti ateşe vermiş, bu büyük yangından geriye 2728 dükkândan 279 dükkân, 40 han ve otelden 5 han, 9 hamamdan 2 hamam kalmıştı. Tam bir asayişsizliğin hüküm sürdüğü şehirde yağmacılık, ırza geçme olayları had safhaya varmıştı. İnsan kaybı da çok büyüktü. 3500 kişi yakılmak suretiyle, 855 kişi de kurşunlanarak katledilmişti. Yangından sonra zor günler geçiren ve sonrasında yeniden imar edilerek, mutlu insanların yaşadığı bir kent olan Manisa, bugün tarihi ve doğal güzellikleri, bereketli toprakları, hayvansal üretimi, gelişen sanayisi, sahip olduğu yer altı zenginlikleriyle dünya şehri olma yolunda parlak bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Memleketlerinin düşman çizmesi altında çiğnenmesini asla kabul etmeyen vatansever Manisa halkı, şartlar ne kadar zorlu olursa olsun, sınama ve engellerin aşılmasının her daim bir yolu bulunduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. l Eylül 1922' de ilk hedef olarak Akdeniz'i göstererek düşmanı Manisa’dan İzmir’e süren oradan da denize döken strateji ve akıl, bugün Mavi Vatanda şekillenen büyük mücadele dikkate alındığında çok daha anlamlı hale gelmektedir. Cürümüne ve geçmişine bakmadan, hem ucuz kabadayılık peşinde olan, hem de tüm dünyayı imdada çağıranlar ve onlara destek vadedenler; aziz milletimizin tarihine ve en zor zamanlarda bile gösterdiği kahramanlıklara bir kez daha bakmalıdır. Suriye'den Libya'ya, Karadeniz'den Doğu Akdeniz'e, enerjiden terörle mücadeleye kadar farklı sahalarda elde ettiğimiz kritik başarılar, ülkemizin hak ve menfaatlerini koruma konusundaki irademizin en net göstergesidir. Türkiye bilhassa Doğu Akdeniz'de tehdit, yıldırma ve şantaj diline boyun eğmeyecek, uluslararası hukuktan ve ikili anlaşmalardan kaynaklanan haklarını savunmayı sürdürecektir. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023'e ekonomik, askeri, siyasi ve diplomatik bakımdan daha güçlü, daha bağımsız, daha müreffeh bir ülke olarak girmekte kararlıyız. Bizlere büyük bir tarihi zafer ve onur bırakan başta milli mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şanlı tarihimiz boyunca topraklarımızı vatan kılan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, Manisa'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutluyorum.''
Manisa halkının düşman işgaline karşı gösterdiği direnişin milli mücadelenin önemli halkalarından biri olduğunu belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, “Türkiye, bağımsızlığını ve hürriyetini, Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşu gibi zaferlere borçludur.”dedi.

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Baybatur, bağımsız ve özgür vatan ülküsünün, Kurtuluş Savaşı sırasında tüm Anadolu'da en büyük parola olduğunu kaydetti. Baybatur, mesajında şu ifadeler yer verdi:

 “27 Mayıs 1919 ile 8 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalan  Manisa, Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ emriyle düşman işgalinden kurtulmuştur. Fahreddin Paşa komutasındaki kolordunun İzmir’e doğru ilerleyişiyle büyük bir dehşet içersinde Manisa'dan çekilmek zorunda kalan Yunanlılar; işbirlikçileri yerli Rum ve Ermenilerden oluşan tahrip taburlarıyla kenti ateşe vermiş, bu büyük yangından geriye 2728 dükkândan 279 dükkân, 40 han ve otelden 5 han, 9 hamamdan 2 hamam kalmıştı. Tam bir asayişsizliğin hüküm sürdüğü şehirde yağmacılık, ırza geçme olayları had safhaya varmıştı. İnsan kaybı da çok büyüktü. 3500 kişi yakılmak suretiyle, 855 kişi de kurşunlanarak katledilmişti. Yangından sonra zor günler geçiren ve sonrasında yeniden imar edilerek, mutlu insanların yaşadığı bir kent olan Manisa, bugün tarihi ve doğal güzellikleri, bereketli toprakları, hayvansal üretimi, gelişen sanayisi, sahip olduğu yer altı zenginlikleriyle dünya şehri olma yolunda parlak bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Memleketlerinin düşman çizmesi altında çiğnenmesini asla kabul etmeyen vatansever Manisa halkı, şartlar ne kadar zorlu olursa olsun, sınama ve engellerin aşılmasının her daim bir yolu bulunduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. l Eylül 1922' de ilk hedef olarak Akdeniz'i göstererek düşmanı Manisa’dan İzmir’e süren oradan da denize döken strateji ve akıl, bugün Mavi Vatanda şekillenen büyük mücadele dikkate alındığında çok daha anlamlı hale gelmektedir. Cürümüne ve geçmişine bakmadan, hem ucuz kabadayılık peşinde olan, hem de tüm dünyayı imdada çağıranlar ve onlara destek vadedenler; aziz milletimizin tarihine ve en zor zamanlarda bile gösterdiği kahramanlıklara bir kez daha bakmalıdır. Suriye'den Libya'ya, Karadeniz'den Doğu Akdeniz'e, enerjiden terörle mücadeleye kadar farklı sahalarda elde ettiğimiz kritik başarılar, ülkemizin hak ve menfaatlerini koruma konusundaki irademizin en net göstergesidir. Türkiye bilhassa Doğu Akdeniz'de tehdit, yıldırma ve şantaj diline boyun eğmeyecek, uluslararası hukuktan ve ikili anlaşmalardan kaynaklanan haklarını savunmayı sürdürecektir. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023'e ekonomik, askeri, siyasi ve diplomatik bakımdan daha güçlü, daha bağımsız, daha müreffeh bir ülke olarak girmekte kararlıyız. Bizlere büyük bir tarihi zafer ve onur bırakan başta milli mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şanlı tarihimiz boyunca topraklarımızı vatan kılan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, Manisa'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutluyorum.''

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.