ÇİFTÇİLERİ NE KORONAVİRÜS NE DE AŞIRI SICAKLAR DURDURDU

22.05.2020 - 11:04, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ÇİFTÇİLERİ NE KORONAVİRÜS NE DE AŞIRI SICAKLAR DURDURDU

Alaşehir'de, son 75 yılın en sıcak günlerini yaşadık. Termometreler, Mayıs ayında olmamıza karşın 42 dereceleri gördü. Bir taraftan aşırı sıcaklar, diğer bir taraftan da Koronavirüs salgınına rağmen Alaşehirli çiftçiler üretime ara vermeden devam etti.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında hafta sonu 4 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçemizde bağ ve tarlalarda üretim, özel izinlerle devam ediyor.  Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün yetiştiği Alaşehir ovasında sezon hazırlıkları aralıksız sürüyor. Çiftçiler üzüm bağlarında ilaçlama çalışmalarını sürdürürken, kadınlar ise yaprak toplayarak aile ekonomilerine ek gelir sağlıyorlar. SICAKLIKTA 75 YILIN REKORU KIRILDI Bölgemizde zaman zaman 42 dereceyi bulan bunaltıcı sıcaklara rağmen üretime ara vermeyen üreticiler; "Her zahmette bir Rahmet vardır. Son yılların en sıcak Mayıs ayını yaşamamıza rağmen ara vermedik. Önemli olan sağlıklarımız. Sağlığımız yerinde olduktan sonra bizi ne sıcak, ne yağmur ne de çamur etkiler. Çalışmaya, üretmeye devam ederiz" dediler. 'EVİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ' Sabahın erken saatlerinden itibaren yaprak toplamaya başladıklarını kaydeden Neriman Uçar, "Topladığımız yapraklarla ekonomimize katkı sağlıyoruz. Topladığımız bu yapraklarla evimizin ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda aile ekonomisine de katkı da bulunuyoruz. Özellikle yaz mevsimine adım attığımız şu günlerde geçimimizi yaprak satışından sağlıyoruz. Yaprak toplamanın zorlukları da var. Saat 05.00'te toplamaya başlıyoruz. Bazen öğlen 13.00'e kadar sürdüğü oluyor. Yaprak bollaştıkça kazandığımız para da düşüyor. Bu nedenle, yaprağın az olduğu bugünleri fırsata çevirmeye çalışıyoruz."dedi. 'YAPRAK SARMASI SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ' Koronavirüse rağmen yaprak toplamaya devam ettiklerini berliten Ayşe Türk ise "Alaşehir Ovası'ndaki bağlardan topladığımız tazecik yapraklardan sarma yapıyoruz. Kültürel lezzetlerimizin başında gelen yaprak sarması sofralarımızdan eksik olmuyor. Bağlardaki bu işleme yaprak aralama deniyor. Fazla yaprakları ayıklayıp üzümlerimizi meydana çıkararak daha iyi güneş almasını bu sayede daha güzel gelişmesi sağlıyoruz. Ayrıca ayıklanan bu yapraklarda gerek taze, gerekse salamura olarak basıyoruz. Bizlerde bu çalışma sayesinde ek gelir elde ediyoruz. Yapraklarımızı gelen alıcılara satıyoruz. Satamadıklarımızı salamura yaparak kendimiz tüketiyoruz. Yaprak üzümden önce bizim gelir kaynağımız oluyor."diye konuştu.      
Alaşehir'de, son 75 yılın en sıcak günlerini yaşadık. Termometreler, Mayıs ayında olmamıza karşın 42 dereceleri gördü. Bir taraftan aşırı sıcaklar, diğer bir taraftan da Koronavirüs salgınına rağmen Alaşehirli çiftçiler üretime ara vermeden devam etti.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında hafta sonu 4 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçemizde bağ ve tarlalarda üretim, özel izinlerle devam ediyor.  Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün yetiştiği Alaşehir ovasında sezon hazırlıkları aralıksız sürüyor. Çiftçiler üzüm bağlarında ilaçlama çalışmalarını sürdürürken, kadınlar ise yaprak toplayarak aile ekonomilerine ek gelir sağlıyorlar.

SICAKLIKTA 75 YILIN REKORU KIRILDI

Bölgemizde zaman zaman 42 dereceyi bulan bunaltıcı sıcaklara rağmen üretime ara vermeyen üreticiler; "Her zahmette bir Rahmet vardır. Son yılların en sıcak Mayıs ayını yaşamamıza rağmen ara vermedik. Önemli olan sağlıklarımız. Sağlığımız yerinde olduktan sonra bizi ne sıcak, ne yağmur ne de çamur etkiler. Çalışmaya, üretmeye devam ederiz" dediler.

'EVİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ'

Sabahın erken saatlerinden itibaren yaprak toplamaya başladıklarını kaydeden Neriman Uçar, "Topladığımız yapraklarla ekonomimize katkı sağlıyoruz. Topladığımız bu yapraklarla evimizin ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda aile ekonomisine de katkı da bulunuyoruz. Özellikle yaz mevsimine adım attığımız şu günlerde geçimimizi yaprak satışından sağlıyoruz. Yaprak toplamanın zorlukları da var. Saat 05.00'te toplamaya başlıyoruz. Bazen öğlen 13.00'e kadar sürdüğü oluyor. Yaprak bollaştıkça kazandığımız para da düşüyor. Bu nedenle, yaprağın az olduğu bugünleri fırsata çevirmeye çalışıyoruz."dedi.

'YAPRAK SARMASI SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ'

Koronavirüse rağmen yaprak toplamaya devam ettiklerini berliten Ayşe Türk ise "Alaşehir Ovası'ndaki bağlardan topladığımız tazecik yapraklardan sarma yapıyoruz. Kültürel lezzetlerimizin başında gelen yaprak sarması sofralarımızdan eksik olmuyor. Bağlardaki bu işleme yaprak aralama deniyor. Fazla yaprakları ayıklayıp üzümlerimizi meydana çıkararak daha iyi güneş almasını bu sayede daha güzel gelişmesi sağlıyoruz. Ayrıca ayıklanan bu yapraklarda gerek taze, gerekse salamura olarak basıyoruz. Bizlerde bu çalışma sayesinde ek gelir elde ediyoruz. Yapraklarımızı gelen alıcılara satıyoruz. Satamadıklarımızı salamura yaparak kendimiz tüketiyoruz. Yaprak üzümden önce bizim gelir kaynağımız oluyor."diye konuştu.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.