FRANSA’DA GÖRDÜ, MEMLEKETİ ALAŞEHİR’DE UYGULAMAYA BAŞLADI

23.07.2020 - 09:27, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

FRANSA’DA GÖRDÜ, MEMLEKETİ ALAŞEHİR’DE UYGULAMAYA BAŞLADI

38 Yıl Fransa’da çalıştıktan sonra ülkesine kesin dönüş yapan Alaşehirli terzi ustası, Fransa’da gördüğü seradan etkilenerek, ülkesine kesin dönüş yaparak seracılık yapmaya başladı. 1982 Yılında Fransa’ya işçi olarak giden Yılmaz Kocahıdır (56), Fransa’da bir fabrikada terzi olarak 38 yıl çalıştı. Bir Pazar günü piknik yapmaya gittiği alanda, sera görüp, gezince, Cennet vatanı Türkiye’ye dönünce sera yapmaya karar verdi.
Bir Pazar günü ailesiyle birlikte piknik yapmaya gitti. Piknik alanında bir sera gördü. Seranın kapısında “ Kendin topla, kendin al, parasını kapıda ver “ yazıyordu.  Yılmaz Kocahıdır bunu merak edip, seraya girdi. Serada salatalıkları gördükten sonra, burada yetişen, Türkiye’de neden yetişmesin diyerek, orada sera kurmaya karar verdi. 38 Yıl Fransa’da çalıştıktan sonra 6 ay önce memleketi Alaşehir’in Delemenler Mahallesi’ne döndü. Delemenler Mahallesi’nde kendisine ait 150 m2 arazide sera kurdu. Serada toplam 480 adet salatalık fidanı bulunuyor. Sera içerisinde salatalıkları iple tavanda demirlere bağladı. Seraya damlama sulama sistemi kurdu.   Serada Türkiye’deki adı Şampiyon olan salatalık yetiştirmeye başladı. KOCAHIDIR: HEDEF DAHA BÜYÜK SERALAR KURMAK Mayıs ayı başlarında kurduğu seradan ürün almaya başladı. Salatalığın yanı sıra, denemek amacıyla  biber, patlıcan, börülce, bamya gibi sebzeler de yetiştirmeye başladı. Hepsinden olumlu sonuç aldı. Mahallede bağcılığa alternatif ve örnek olmak amacıyla, seracılık yapmaya başlayan 3 çocuk babası Yılmaz Kocahıdır, “1982 yılında yurtdışına gittim, 38 yıl Avrupa’da yaşadım. Ama anavatan Türkiye olduğu için memleketime döndüm.  Avrupa’da yaşadığım dönemlerde, bir pazar günü piknik alanına gittiğimizde, kapısında salatalık tarlası diye bir yer gördük,” kendin topla kendin al parasını kapıda ver” yazıyordu. Ben de gittim gördüm orada karar verdim, Avrupa’da olan şey, Türkiye’de neden olmasın. Cennet dediğimiz vatanımız Türkiye. Türkiye’de her şey var, cennet vatan Türkiye, Köylüm görsün, köyümüzde her şey var bağı var ama sera yok, sera yapmaya karar verdim. 6 ay önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Mayıs ayı başında serayı kurdum.  Türkiye’de olmaz diye bir şey yok. İçinde patlıcan, biber, bamya gibi sebzeleri de denedim. Olumlu sonuç aldım. Ufak bir yerim daha var, yeni seneye bir sera daha kurmayı düşünüyorum. Bir kök salatalıktan altı ay gibi bir sürede devamlı toplayarak her dalından yaklaşık 15- 20 kg arasında verim alabiliyoruz.  Her daldan her seferde en az 2 kg toplayabiliyoruz.  Bu çok değişik bir cins, bu cinsin adı şampiyon,  Türkiye’ de bunun adı şampiyon. İnşallah kışında aynı sahada marul veya kereviz yapacağız. Böylelikle denemiş olacağız ve daha büyük seralar yapmayı düşünüyoruz. Bu yenen şey her zaman lazımdır.”dedi.
38 Yıl Fransa’da çalıştıktan sonra ülkesine kesin dönüş yapan Alaşehirli terzi ustası, Fransa’da gördüğü seradan etkilenerek, ülkesine kesin dönüş yaparak seracılık yapmaya başladı. 1982 Yılında Fransa’ya işçi olarak giden Yılmaz Kocahıdır (56), Fransa’da bir fabrikada terzi olarak 38 yıl çalıştı. Bir Pazar günü piknik yapmaya gittiği alanda, sera görüp, gezince, Cennet vatanı Türkiye’ye dönünce sera yapmaya karar verdi.

Bir Pazar günü ailesiyle birlikte piknik yapmaya gitti. Piknik alanında bir sera gördü. Seranın kapısında “ Kendin topla, kendin al, parasını kapıda ver “ yazıyordu.  Yılmaz Kocahıdır bunu merak edip, seraya girdi. Serada salatalıkları gördükten sonra, burada yetişen, Türkiye’de neden yetişmesin diyerek, orada sera kurmaya karar verdi. 38 Yıl Fransa’da çalıştıktan sonra 6 ay önce memleketi Alaşehir’in Delemenler Mahallesi’ne döndü. Delemenler Mahallesi’nde kendisine ait 150 m2 arazide sera kurdu. Serada toplam 480 adet salatalık fidanı bulunuyor. Sera içerisinde salatalıkları iple tavanda demirlere bağladı. Seraya damlama sulama sistemi kurdu.   Serada Türkiye’deki adı Şampiyon olan salatalık yetiştirmeye başladı.

KOCAHIDIR: HEDEF DAHA BÜYÜK SERALAR KURMAK

Mayıs ayı başlarında kurduğu seradan ürün almaya başladı. Salatalığın yanı sıra, denemek amacıyla  biber, patlıcan, börülce, bamya gibi sebzeler de yetiştirmeye başladı. Hepsinden olumlu sonuç aldı. Mahallede bağcılığa alternatif ve örnek olmak amacıyla, seracılık yapmaya başlayan 3 çocuk babası Yılmaz Kocahıdır, “1982 yılında yurtdışına gittim, 38 yıl Avrupa’da yaşadım. Ama anavatan Türkiye olduğu için memleketime döndüm.  Avrupa’da yaşadığım dönemlerde, bir pazar günü piknik alanına gittiğimizde, kapısında salatalık tarlası diye bir yer gördük,” kendin topla kendin al parasını kapıda ver” yazıyordu. Ben de gittim gördüm orada karar verdim, Avrupa’da olan şey, Türkiye’de neden olmasın. Cennet dediğimiz vatanımız Türkiye. Türkiye’de her şey var, cennet vatan Türkiye, Köylüm görsün, köyümüzde her şey var bağı var ama sera yok, sera yapmaya karar verdim. 6 ay önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Mayıs ayı başında serayı kurdum.  Türkiye’de olmaz diye bir şey yok. İçinde patlıcan, biber, bamya gibi sebzeleri de denedim. Olumlu sonuç aldım. Ufak bir yerim daha var, yeni seneye bir sera daha kurmayı düşünüyorum. Bir kök salatalıktan altı ay gibi bir sürede devamlı toplayarak her dalından yaklaşık 15- 20 kg arasında verim alabiliyoruz.  Her daldan her seferde en az 2 kg toplayabiliyoruz.  Bu çok değişik bir cins, bu cinsin adı şampiyon,  Türkiye’ de bunun adı şampiyon. İnşallah kışında aynı sahada marul veya kereviz yapacağız. Böylelikle denemiş olacağız ve daha büyük seralar yapmayı düşünüyoruz. Bu yenen şey her zaman lazımdır.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.