Rusya'nın gözü Alaşehir'de

EKONOMİ 05.08.2016 - 08:51, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Rusya'nın gözü Alaşehir'de

Alaşehir'e, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın daveti üzerine Rusya Federasyonu'ndan gelen bir heyet, üzüm bağları ve işletmeleri ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün inspektörlerinin çalışmaları hakkında bilgi alıp, yerinde incelemelerde bulundu.
Rusya Uluslararası İlişkiler Komisyonu Kurul Üyesi Vlademir Popovıc başkanlığındaki konuk heyete, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş eşlik etti. Heyet ilk olarak, iyi tarım uygulamaları yaparak üzüm yetiştiren Sadık Doğrusöz'ün bağında zararlılarla mücadele, zirai ilaç kalıntısı ve bakım teknikleri gibi konularda incelemeler yaptı. Üretici Doğrusöz, konuk heyete, bağında bir yıl boyunca kullandığı ilaçlar, yaptığı gübreleme çalışmaları ve bağ bakımında uyguladığı teknikleri anlatıp, son sekiz yılın üretim sezonu boyunca yaptığı çalışmalarla ilgili tuttuğu notların yer aldığı ajandayı gösterdi. Doğrusöz, konuk heyete, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın uçak düşürme krizinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmeye başlamasıyla birlikte Rusya Devlet Başkanı Putin ile 9 Ağustos'ta yapacakları görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını, her iki taraf içinde hayırlı olması dileğinde bulundu. Rus heyeti, ikinci ziyaretini Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne yapıp, inspektörlerin çalışma teknikleri hakkında bilgiler aldı. Ardından bir özel üzüm işletmesine geçen heyet, buradaki hijyen, karantina koşulları ve işçilerin çalışma şartlarını konusunda bilgi aldı.   İNCELEMELER OLUMLU GEÇTİ   Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, "Türkiye'den Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze ihracatı konusunu değerlendirmek ve bitki sağlığı ve karantinası alanında yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere bir teknik heyet, davet üzerine ülkemizi ziyaret etmiştir. Türk ve Rus yetkililerden oluşan heyet, Adana, İzmir, Manisa ve Alaşehir'de üretim alanları ve ihracata konu ürünlerin hazırlandığı paketleme tesislerinde de incelemelerde bulundu. Manisa, üzüm üretim ve ihracat açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Gezdiğimiz bölgelerde laboratuvarlar, işletmeler, bağ alanlarımız uluslararası standartlarda. Rus heyetinin iyi dileklerle ayrılacağını ümit ediyoruz" dedi.   BİLGİN: RUSYA TÜRKİYESİZ, TÜRKİYE DE RUSYASIZ YAPAMAZ   Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Rusya ile Türkiye'nin kardeş iki ülke olduğunu belirtip, "Rusya bizsiz, biz de onlarsız yapamayız. Çünkü 'komşu, komşunun külüne muhtaçtır' Rusya'da doğal kaynaklar biz de ise üretim var. Üretim sonunda bizim onlara satacağımız ürün var. Rusya ile yaşanan ve suni olan krizin aşılması gerektiğini ve artık onlarla her türlü ticareti yapmamız gerektiğini inanıyoruz. Ayrıca istenilen şartlarda üretim ve ürün yapacağımızı belirtiyoruz. Rusya ve Türkiye'nin kapışmasının ne Rusya'ya ne Türkiye'ye yararı vardır. Ortak hareket etmenin her iki devlet içinde yararlı olacağına inanıyoruz" dedi. Alaşehir'den Rusya'ya geçen yıl 106 bin 748 ton yaş üzüm ihracatı yapılmıştı.
Alaşehir'e, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın daveti üzerine Rusya Federasyonu'ndan gelen bir heyet, üzüm bağları ve işletmeleri ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün inspektörlerinin çalışmaları hakkında bilgi alıp, yerinde incelemelerde bulundu.

Rusya Uluslararası İlişkiler Komisyonu Kurul Üyesi Vlademir Popovıc başkanlığındaki konuk heyete, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş eşlik etti. Heyet ilk olarak, iyi tarım uygulamaları yaparak üzüm yetiştiren Sadık Doğrusöz'ün bağında zararlılarla mücadele, zirai ilaç kalıntısı ve bakım teknikleri gibi konularda incelemeler yaptı. Üretici Doğrusöz, konuk heyete, bağında bir yıl boyunca kullandığı ilaçlar, yaptığı gübreleme çalışmaları ve bağ bakımında uyguladığı teknikleri anlatıp, son sekiz yılın üretim sezonu boyunca yaptığı çalışmalarla ilgili tuttuğu notların yer aldığı ajandayı gösterdi. Doğrusöz, konuk heyete, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın uçak düşürme krizinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmeye başlamasıyla birlikte Rusya Devlet Başkanı Putin ile 9 Ağustos'ta yapacakları görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını, her iki taraf içinde hayırlı olması dileğinde bulundu. Rus heyeti, ikinci ziyaretini Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne yapıp, inspektörlerin çalışma teknikleri hakkında bilgiler aldı. Ardından bir özel üzüm işletmesine geçen heyet, buradaki hijyen, karantina koşulları ve işçilerin çalışma şartlarını konusunda bilgi aldı.

 

İNCELEMELER OLUMLU GEÇTİ

 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, "Türkiye'den Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze ihracatı konusunu değerlendirmek ve bitki sağlığı ve karantinası alanında yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere bir teknik heyet, davet üzerine ülkemizi ziyaret etmiştir. Türk ve Rus yetkililerden oluşan heyet, Adana, İzmir, Manisa ve Alaşehir'de üretim alanları ve ihracata konu ürünlerin hazırlandığı paketleme tesislerinde de incelemelerde bulundu. Manisa, üzüm üretim ve ihracat açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Gezdiğimiz bölgelerde laboratuvarlar, işletmeler, bağ alanlarımız uluslararası standartlarda. Rus heyetinin iyi dileklerle ayrılacağını ümit ediyoruz" dedi.

 

BİLGİN: RUSYA TÜRKİYESİZ, TÜRKİYE DE RUSYASIZ YAPAMAZ

 

Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Rusya ile Türkiye'nin kardeş iki ülke olduğunu belirtip, "Rusya bizsiz, biz de onlarsız yapamayız. Çünkü 'komşu, komşunun külüne muhtaçtır' Rusya'da doğal kaynaklar biz de ise üretim var. Üretim sonunda bizim onlara satacağımız ürün var. Rusya ile yaşanan ve suni olan krizin aşılması gerektiğini ve artık onlarla her türlü ticareti yapmamız gerektiğini inanıyoruz. Ayrıca istenilen şartlarda üretim ve ürün yapacağımızı belirtiyoruz. Rusya ve Türkiye'nin kapışmasının ne Rusya'ya ne Türkiye'ye yararı vardır. Ortak hareket etmenin her iki devlet içinde yararlı olacağına inanıyoruz" dedi.

Alaşehir'den Rusya'ya geçen yıl 106 bin 748 ton yaş üzüm ihracatı yapılmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.