SAĞLIK MÜDÜRÜ GÜNGÖR’DEN KENE UYARISI!

Sağlık 26.06.2020 - 09:12, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

SAĞLIK MÜDÜRÜ GÜNGÖR’DEN KENE UYARISI!

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör, havaların ısınmasıyla birlikte artankene ısırmalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Güngör, yaptığı açıklamada, kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının son yıllarda önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.
Kene vakalarının her yıl olduğu gibi bu sene de bahar aylarında yeniden yoğunluk kazandığına dikkati çeken İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hafife alınacak bir hastalık değil, ölümcül sonuçları olan bir hastalıktır."dedi. Alınacak basit önlemlerle bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Güngör, şunları kaydetti: "Bağ, bahçe, tarla ve piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih edilmelidir. Hayvanların üzerindeki keneye çıplak elle dokunulmamalıdır. Riskli alanlardan döndükten sonra vücut ve elbiselerde kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca vücudunda kene tutunan kişi 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, bulantı ve ishal gibi şikâyetlerden birini yaşaması halinde vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli.” 'KENDİLERİ ÇIKARMAYA ÇALIŞMASINLAR' Ölümle sonuçlanan vakalarının incelendiğinde ihmallerin söz konusu olduğuna işaret eden Güngör sözlerine şöyle devam etti; "Kırım Kongo hastalığıTürkiye’de ilk olarak 2003 yılında görüldü ve o tarihten itibaren bahse konu hastalık nedeniyle de çok sayıda ölüm yaşandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde ilk müdahale erken ve doğru yapılması halinde hastalık tedavi edilebilir. Açık alanlarda piknik, gezi gibi faaliyetler yapıldığında dikkatli olunmalıdır.  Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut, kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkarılmalıdır. Kesinlikle kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve sıkılarak patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.Vatandaşlarımızdan isteğimiz şu: ‘Bir şey olmaz’ diye ihmal etmeyin. 'Eskiden de vardı, biz çıkarıyorduk' diyerek keneyi kendileri çıkarmaya çalışmasınlar. En yakın sağlık kuruluşuna muhakkak başvursunlar.”ifadelerini kullandı.
Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör, havaların ısınmasıyla birlikte artankene ısırmalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Güngör, yaptığı açıklamada, kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının son yıllarda önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.

Kene vakalarının her yıl olduğu gibi bu sene de bahar aylarında yeniden yoğunluk kazandığına dikkati çeken İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hafife alınacak bir hastalık değil, ölümcül sonuçları olan bir hastalıktır."dedi. Alınacak basit önlemlerle bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Güngör, şunları kaydetti:

"Bağ, bahçe, tarla ve piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih edilmelidir. Hayvanların üzerindeki keneye çıplak elle dokunulmamalıdır. Riskli alanlardan döndükten sonra vücut ve elbiselerde kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca vücudunda kene tutunan kişi 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, bulantı ve ishal gibi şikâyetlerden birini yaşaması halinde vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli.”

'KENDİLERİ ÇIKARMAYA ÇALIŞMASINLAR'

Ölümle sonuçlanan vakalarının incelendiğinde ihmallerin söz konusu olduğuna işaret eden Güngör sözlerine şöyle devam etti;

"Kırım Kongo hastalığıTürkiye’de ilk olarak 2003 yılında görüldü ve o tarihten itibaren bahse konu hastalık nedeniyle de çok sayıda ölüm yaşandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde ilk müdahale erken ve doğru yapılması halinde hastalık tedavi edilebilir. Açık alanlarda piknik, gezi gibi faaliyetler yapıldığında dikkatli olunmalıdır.  Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut, kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkarılmalıdır. Kesinlikle kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve sıkılarak patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.Vatandaşlarımızdan isteğimiz şu: ‘Bir şey olmaz’ diye ihmal etmeyin. 'Eskiden de vardı, biz çıkarıyorduk' diyerek keneyi kendileri çıkarmaya çalışmasınlar. En yakın sağlık kuruluşuna muhakkak başvursunlar.”ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.