SONBAHARI MUŞMULA YEMEDEN GEÇİRMEYİN

26.11.2020 - 09:36, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

SONBAHARI MUŞMULA YEMEDEN GEÇİRMEYİN

İnsan için şifa kaynaklarından biri olan Muşmula sezonu başladı. Sonbaharla birlikte tüketilmeye başlanan muşmula meyvesi manav tezgâhlarında yer almaya başladı. Alaşehir semt pazarlarında yerini alan Muşmula pazarda ortalama 10 TL’den alıcı buluyor.
Çarıkbozdağ Mahallesi’nde oturan, Emre Aktürk, özellikle yüksek kesimlerde ve sonbahar mevsiminde olgunlaşan Muşmula meyvesinin tam bir şifa deposu olduğunu söyledi. Aktürk, “Atalarımızdan öğrendiğimize ve internetten okuduğumuza göre Muşmulanın,  potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum bakımından oldukça zengindir.  A ve C vitamini bakımından zengindir. Kabızlığa iyi gelir, zayıflamaya yardımcı olur, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar, kan dolaşımını düzenler, yaprakları şeker hastalığına iyi gelir, çekirdeklerini kaynatıp, içmek böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Muşmula, özellikle çay olarak tüketildiğinde öksürüğe çare olur. Astım ve bronşit gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar karşısında yararlı olur.  Antioksidan özellikler gösterdiğinden özellikle ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.  Böbrek ve karaciğer sağlığını korur.”dedi. Sonbaharla birlikte mutfaklarımıza giren Muşmula, halk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi isimlerle de anılıyor. Ülkemizde özellikle Marmara, Ege  ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişir. MUŞMULANIN ZARARI DA VAR Muşmulanın tüm iyi yönlerinin yanında yan etkileri de var. Muşmula, her ne kadar faydalı bir besin olsa da yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmemesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle eğer yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız muşmula tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.
İnsan için şifa kaynaklarından biri olan Muşmula sezonu başladı. Sonbaharla birlikte tüketilmeye başlanan muşmula meyvesi manav tezgâhlarında yer almaya başladı. Alaşehir semt pazarlarında yerini alan Muşmula pazarda ortalama 10 TL’den alıcı buluyor.

Çarıkbozdağ Mahallesi’nde oturan, Emre Aktürk, özellikle yüksek kesimlerde ve sonbahar mevsiminde olgunlaşan Muşmula meyvesinin tam bir şifa deposu olduğunu söyledi. Aktürk, “Atalarımızdan öğrendiğimize ve internetten okuduğumuza göre Muşmulanın,  potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum bakımından oldukça zengindir.  A ve C vitamini bakımından zengindir. Kabızlığa iyi gelir, zayıflamaya yardımcı olur, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar, kan dolaşımını düzenler, yaprakları şeker hastalığına iyi gelir, çekirdeklerini kaynatıp, içmek böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Muşmula, özellikle çay olarak tüketildiğinde öksürüğe çare olur. Astım ve bronşit gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar karşısında yararlı olur.  Antioksidan özellikler gösterdiğinden özellikle ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.  Böbrek ve karaciğer sağlığını korur.”dedi.

Sonbaharla birlikte mutfaklarımıza giren Muşmula, halk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi isimlerle de anılıyor. Ülkemizde özellikle Marmara, Ege  ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişir.

MUŞMULANIN ZARARI DA VAR

Muşmulanın tüm iyi yönlerinin yanında yan etkileri de var. Muşmula, her ne kadar faydalı bir besin olsa da yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmemesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle eğer yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız muşmula tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.