Türk, Bağ yaprağında kalıntıya dikkat!

GÜNDEM 18.04.2017 - 10:30, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Türk, Bağ yaprağında kalıntıya dikkat!

Alaşehirli üreticilerin yan gelirlerinden olan bağ yaprağı toplama ve satışı başladı. Kilosu 3.5-4.00 liradan satışı yapılan yaprakta da kalıntı tehlikesi yaşanıyor. Zirai kimyasalların kullanıldıktan sonra bekleme sürelerine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu konuda üreticiler uyarıldı.
İlaçlama yapılmamış bağlardan yaprak toplanması ve zirai ilaç kalıntısı olmayan yaprakların ticaretinin yapılması gerektiğini belirten Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini belirtti. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski bulunduğunu söyleyen Türk, "Avrupa Birliği'ne ihraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır."dedi.   "İLAÇ KALINTILARINA DİKKAT!"   Bu konuda yetkili merciler tarafından denetimlerin yapıldığını hatırlatan Türk, Analiz sonucu uygun olmayan üreticilere 5996 sayılı kanun çerçevesince yasal işlem uygulandığını ifade etti. Türk, ilaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyerek "Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir."dedi. İlacın bekleme süresi ile etki süresinin karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Türk, etki süresinin atılan ilaçların hastalık ve zararlılara karşı biyolojik süresini gösterdiğini dile getirdi. Türk, açıklamasının devamında şöyle konuştu: "Tarım ilaçlarının ortalama 10 - 14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. İlaç etiketlerinde yazan bekleme süreleri ilaç atıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksi'ne göre uygun olan MRL'e ineceği süreyi gösterir. İlaçlama ile hasat arasında 0 - 7 gün bekleme süresi olan ilaçlar vardır. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu ilaçların kullanması gerekir; tarım ilaçlarının etiketlerine göre kullanılması tavsiye edilir."
Alaşehirli üreticilerin yan gelirlerinden olan bağ yaprağı toplama ve satışı başladı. Kilosu 3.5-4.00 liradan satışı yapılan yaprakta da kalıntı tehlikesi yaşanıyor. Zirai kimyasalların kullanıldıktan sonra bekleme sürelerine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu konuda üreticiler uyarıldı.

İlaçlama yapılmamış bağlardan yaprak toplanması ve zirai ilaç kalıntısı olmayan yaprakların ticaretinin yapılması gerektiğini belirten Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini belirtti. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski bulunduğunu söyleyen Türk, "Avrupa Birliği'ne ihraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır."dedi.

 

"İLAÇ KALINTILARINA DİKKAT!"

 

Bu konuda yetkili merciler tarafından denetimlerin yapıldığını hatırlatan Türk, Analiz sonucu uygun olmayan üreticilere 5996 sayılı kanun çerçevesince yasal işlem uygulandığını ifade etti. Türk, ilaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyerek "Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir."dedi.

İlacın bekleme süresi ile etki süresinin karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Türk, etki süresinin atılan ilaçların hastalık ve zararlılara karşı biyolojik süresini gösterdiğini dile getirdi. Türk, açıklamasının devamında şöyle konuştu:

"Tarım ilaçlarının ortalama 10 - 14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. İlaç etiketlerinde yazan bekleme süreleri ilaç atıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksi'ne göre uygun olan MRL'e ineceği süreyi gösterir. İlaçlama ile hasat arasında 0 - 7 gün bekleme süresi olan ilaçlar vardır. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu ilaçların kullanması gerekir; tarım ilaçlarının etiketlerine göre kullanılması tavsiye edilir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.