TÜRK BİLİM İNSANLARI GELİŞTİRDİ, ÜZÜM POSASINDAN ROKET YAKITI ÜRETİLDİ

18.07.2022 - 09:05, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

TÜRK BİLİM İNSANLARI GELİŞTİRDİ, ÜZÜM POSASINDAN ROKET YAKITI ÜRETİLDİ

Alaşehir ve Sarıgöl ovalarının önemli geçim kaynağı olan üzümün artık posası çok değerli. Türk bilim insanları üzüm posasından da roket yakıtı üretmeyi başardıklarını, bu proje ile kilosu 250 dolar olan yakıtın toplamda 5 TL’ye mal edilerek yerli ve milli imkanlarla üretilebildiğini söylediler.
Son yıllarda savunma sanayide önemli başarılara ve projelere imza atan ve dünya ülkelerinin bu anlamda dikkatini çekmeyi başaran Türkiye’de yeni gelişmeler yaşanmaya, teknolojiler üretilmeye devam ediyor. Son olarak roket yakıtı üretme konusunda önemli gelişmeler kaydeden ülkemizde Ar-Ge projeleri üreten bir firmanın sahibi olan komşu ilimiz Denizli'li Hasan Mercik, roket yakıtı üretiminde zeytin karasuyu, turunçgiller ve incirin ardından üzüm posasından da roket yakıtı üretmeyi başardı. Denizli 24 haber'de yer alan haberde üzüm posasının kimyasal işleme tabi tutulmasının ardından ayrıştırılarak belli işlemlerle birlikte yakıt haline getirildiğini ifade eden Hasan Mercik, “Alanında duayen kabul edilen biyokimya/biyoteknoloji alanında uzman Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi profesörlerinden Nazan Demir hocamız ve Eskişehir Teknik Üniversitesi profesörlerinden Oğuz Çolak hocamız ile birlikte projeyi yürütüyoruz. Ege Bölgesi’nde bulunan Aydın, Denizli ve Muğla illerini içine alan, kapsayan bir proje. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile savunma sanayinde önemli bir yeri olan roket yakıtı konusunda dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.  Kalan biyomalzeme de değerlendiriliyor Roket yakıtı üretildikten sonra kalan malzemenin de kozmetik ve tarım sektöründe su tutucu özelliğiyle kullanılabildiğini ifade eden Mercik, “Su tutucu özelliği ile değerlendirildiğinde insan cildinin genç kalmasını sağlayan bir biyomalzeme ortaya çıkıyor. Tarım alanında ise yine aynı su tutucu özelliği sayesinde daha az suyla, vahşi sulamanın da önüne geçerek daha fazla verim almayı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Alaşehir ve Sarıgöl ovalarının önemli geçim kaynağı olan üzümün artık posası çok değerli. Türk bilim insanları üzüm posasından da roket yakıtı üretmeyi başardıklarını, bu proje ile kilosu 250 dolar olan yakıtın toplamda 5 TL’ye mal edilerek yerli ve milli imkanlarla üretilebildiğini söylediler.

Son yıllarda savunma sanayide önemli başarılara ve projelere imza atan ve dünya ülkelerinin bu anlamda dikkatini çekmeyi başaran Türkiye’de yeni gelişmeler yaşanmaya, teknolojiler üretilmeye devam ediyor. Son olarak roket yakıtı üretme konusunda önemli gelişmeler kaydeden ülkemizde Ar-Ge projeleri üreten bir firmanın sahibi olan komşu ilimiz Denizli'li Hasan Mercik, roket yakıtı üretiminde zeytin karasuyu, turunçgiller ve incirin ardından üzüm posasından da roket yakıtı üretmeyi başardı.

Denizli 24 haber'de yer alan haberde üzüm posasının kimyasal işleme tabi tutulmasının ardından ayrıştırılarak belli işlemlerle birlikte yakıt haline getirildiğini ifade eden Hasan Mercik, “Alanında duayen kabul edilen biyokimya/biyoteknoloji alanında uzman Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi profesörlerinden Nazan Demir hocamız ve Eskişehir Teknik Üniversitesi profesörlerinden Oğuz Çolak hocamız ile birlikte projeyi yürütüyoruz. Ege Bölgesi’nde bulunan Aydın, Denizli ve Muğla illerini içine alan, kapsayan bir proje. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile savunma sanayinde önemli bir yeri olan roket yakıtı konusunda dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.  Kalan biyomalzeme de değerlendiriliyor Roket yakıtı üretildikten sonra kalan malzemenin de kozmetik ve tarım sektöründe su tutucu özelliğiyle kullanılabildiğini ifade eden Mercik, “Su tutucu özelliği ile değerlendirildiğinde insan cildinin genç kalmasını sağlayan bir biyomalzeme ortaya çıkıyor. Tarım alanında ise yine aynı su tutucu özelliği sayesinde daha az suyla, vahşi sulamanın da önüne geçerek daha fazla verim almayı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.