Türk: TARİŞ'e büyük sorumluluk düşüyor

GÜNDEM 20.11.2015 - 09:32, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Türk: TARİŞ'e büyük sorumluluk düşüyor

Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 oranında azalma olduğunu belirterek dünya genelinde de rekolte düşüklüğü olduğu için ihracatta iyi bir planlama gerektiğine dikkat çekti.
Bu yıl iklimde yaşanan don, dolu sel ve fırtına gibi doğal afetler nedeniyle başta üzüm olmak üzere tarım ürünlerinin önemli ölçüde zarara uğradığını vurgulayan Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk,  2015-2016 çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminlerinin bölge geneli için 196 bin 109 ton ile yaklaşık yüzde 40'lık bir azalma öngörüldü. Dünya, 2015-2016 sezonuna 150 bin 903 tonluk çekirdeksiz kuru üzüm stoku ile girmişti. Üretici ülkelerin tahmini iç tüketimleri ve stokları sonrasında dünyaya ihraç edecekleri ürün miktarının ise bir önceki sezona göre yüzde 15 düzeyindeki gerileme ile 622 bin 910 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor."dedi. "İHRACATTA İYİ BİR PLANLAMA ŞART" Türk açıklamasının devamında da şunları söyledi; "Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, 291 bin 770 ton ile dünya lideri olurken, Türkiye 196 bin ton ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye'yi 140 bin tonluk üretimle İran ve Hindistan takip ediyor. Büyük bir olasılıkla Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürecek. Dünya genelinde üretimdeki düşüş, Türk üzümünün daha katma değerli şekilde ihracatına zemin hazırlayacak. Bu sezon sonu stok miktarının geçen ürün yılından düşük olduğundan hareketle, alıcı ülkelerden gelecek taleplerin karşılanabilmesi için iyi bir planlama şart. Burada Tariş'e büyük sorumluluklar düşüyor."
Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 oranında azalma olduğunu belirterek dünya genelinde de rekolte düşüklüğü olduğu için ihracatta iyi bir planlama gerektiğine dikkat çekti.

Bu yıl iklimde yaşanan don, dolu sel ve fırtına gibi doğal afetler nedeniyle başta üzüm olmak üzere tarım ürünlerinin önemli ölçüde zarara uğradığını vurgulayan Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk,  2015-2016 çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminlerinin bölge geneli için 196 bin 109 ton ile yaklaşık yüzde 40'lık bir azalma öngörüldü. Dünya, 2015-2016 sezonuna 150 bin 903 tonluk çekirdeksiz kuru üzüm stoku ile girmişti. Üretici ülkelerin tahmini iç tüketimleri ve stokları sonrasında dünyaya ihraç edecekleri ürün miktarının ise bir önceki sezona göre yüzde 15 düzeyindeki gerileme ile 622 bin 910 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor."dedi.

"İHRACATTA İYİ BİR PLANLAMA ŞART"

Türk açıklamasının devamında da şunları söyledi; "Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, 291 bin 770 ton ile dünya lideri olurken, Türkiye 196 bin ton ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye'yi 140 bin tonluk üretimle İran ve Hindistan takip ediyor. Büyük bir olasılıkla Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürecek. Dünya genelinde üretimdeki düşüş, Türk üzümünün daha katma değerli şekilde ihracatına zemin hazırlayacak. Bu sezon sonu stok miktarının geçen ürün yılından düşük olduğundan hareketle, alıcı ülkelerden gelecek taleplerin karşılanabilmesi için iyi bir planlama şart. Burada Tariş'e büyük sorumluluklar düşüyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.