Türker, Kuru üzüme devlet müdahalesi şart

EKONOMİ 23.05.2016 - 10:08, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Türker, Kuru üzüme devlet müdahalesi şart

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, Dünya piyasasında Türk üzümünün değerinin çok altında satıldığını, bu şartlarda kuru üzüme Devlet Müdahalesinin şart olduğunu söyledi.
Amerikan üzümünün 2.300 Dolar, İran üzümünün 2.100 Dolar Güney Afrika üzümünün 2.000 Dolar fiyatlarla satıldığı dönemde dünya piyasasında üzüm kalmamışken, dünyanın en kaliteli ve aranan Türk sultani üzümünün  satış fiyatlarının 1.450-1.500 dolar seviyelerine gerilediğini belirten Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, “Bu yıl Avrupa Birliği’nin üzümde Klorprifos aktif maddesi limitlerinde yaptığı değişiklik bahane edilerek,  üreticinin elindeki üzüm yok pahasına satın alınmaktadır. Sezon başında 6 TL olan üzüm fiyatları 3 TL düzeyine düşmüştür."dedi.   "RUSYA KRİZİ DE ETKİLİ OLDU"   Türker, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamanın devamında da "Rusya’nın çıkardığı kriz sonrasında bu ülkenin ithalatını durdurduğu tarım ürünleri arasında sofralık üzümün de bulunması ve bu ülkeye gerçekleştirilen ortalama 120 bin ton sofralık üzüm ihracatındaki belirsizlik de fiyatları olumsuz yönde etkiledi. Bazı fırsatçıların bu olumsuz koşulları kullanarak, önceden yüksek fiyatla yapmış oldukları bağlantıları üreticilerden yok pahasına aldıkları ürünlerle karşıladıklarını, bu şekilde üreticinin alın terinden haksız kazanç elde ettikler."şeklinde konuştu.   "YETKİLİ MERCİLER DE BİLGİLENDİRİLDİ"   Tariş olarak, üzüm piyasasında yaşanmakta olan sorunlara bir an önce çözüm bulunması için başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak  üzere, ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekillerine yazı gönderdiklerini de ifade eden Türker, üreticilerin fiyatlardan dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını, borçlarını ödeyemez ve üretimi devam ettiremez duruma düştüklerini, yaşanmakta olan kötü gidişe yetkililerin  acilen müdahale etmesini  beklediklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.
Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, Dünya piyasasında Türk üzümünün değerinin çok altında satıldığını, bu şartlarda kuru üzüme Devlet Müdahalesinin şart olduğunu söyledi.

Amerikan üzümünün 2.300 Dolar, İran üzümünün 2.100 Dolar Güney Afrika üzümünün 2.000 Dolar fiyatlarla satıldığı dönemde dünya piyasasında üzüm kalmamışken, dünyanın en kaliteli ve aranan Türk sultani üzümünün  satış fiyatlarının 1.450-1.500 dolar seviyelerine gerilediğini belirten Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, “Bu yıl Avrupa Birliği’nin üzümde Klorprifos aktif maddesi limitlerinde yaptığı değişiklik bahane edilerek,  üreticinin elindeki üzüm yok pahasına satın alınmaktadır. Sezon başında 6 TL olan üzüm fiyatları 3 TL düzeyine düşmüştür."dedi.

 

"RUSYA KRİZİ DE ETKİLİ OLDU"

 

Türker, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamanın devamında da "Rusya’nın çıkardığı kriz sonrasında bu ülkenin ithalatını durdurduğu tarım ürünleri arasında sofralık üzümün de bulunması ve bu ülkeye gerçekleştirilen ortalama 120 bin ton sofralık üzüm ihracatındaki belirsizlik de fiyatları olumsuz yönde etkiledi. Bazı fırsatçıların bu olumsuz koşulları kullanarak, önceden yüksek fiyatla yapmış oldukları bağlantıları üreticilerden yok pahasına aldıkları ürünlerle karşıladıklarını, bu şekilde üreticinin alın terinden haksız kazanç elde ettikler."şeklinde konuştu.

 

"YETKİLİ MERCİLER DE BİLGİLENDİRİLDİ"

 

Tariş olarak, üzüm piyasasında yaşanmakta olan sorunlara bir an önce çözüm bulunması için başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak  üzere, ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekillerine yazı gönderdiklerini de ifade eden Türker, üreticilerin fiyatlardan dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını, borçlarını ödeyemez ve üretimi devam ettiremez duruma düştüklerini, yaşanmakta olan kötü gidişe yetkililerin  acilen müdahale etmesini  beklediklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.