Üzümcüyü bu sefer de güneş yaktı

EKONOMİ 21.06.2016 - 10:43, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Üzümcüyü bu sefer de güneş yaktı

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklık dalgası üzüm bağlarını vurdu. Özellikle yaprak alınan üzüm bağlarında salkımları güneş ışınları yaktı.
Alaşehir’de  üzüm bağlarında yaprak açılması,salkımların güneş görebilmesi , ilaçlama esnasında zirai ilaçların salkımlara direk ulaşabilmesi için,  halk arasında aralama olarak bilinen yaprak açılması yapılmaktadır. Ancak bu yıl beklenmedik aşırı sıcaklıklar açılan salkımları yaktı.Üzümler  direk olarak  gelen güneş ışınlarına maruz kaldılar.  Ortalama 41 dereceye ulaşan güneş ışınları üzümleri yaktı,kızarttı ve kuruttu. Sigorta kapsamına da girmeyen güneş yanıkları karşısında ne yapacağını bilemeyen üreticiler şaşkın ve çaresiz kaldılar. Üzüm üreticisi Ali Rıza İçki, bağlardan bilinçsiz olarak,fazla yaprak alındı,salkımlar açıkta kaldı. Aşırı sıcaklarda direk güneş ışınlarına maruz kalan üzümler yandı.Yanan üzümler artık bir işe yaramaz,kurular,dedi. Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, Alaşehir  ekonomisinin hemen hemen tamamı üzüme dayalı. Yaklaşık 200 bin dekar bağ alanında, 68 mahallemizden  55’i bağcılıkla geçimini sağlamaktadır. Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklık dalgası üzüm bağlarına zarar verdi. Ortalama 41 dereceye kadar çıkan sıcaklıklarda, açıkta kalan ve özellikle güney-kuzey yönünde dikilen bağlarda güneş ışınları sabah ve öğlenden sonra dik vurarak, salkımlarda yüzde 30-40’lara varan oranlarda zarara neden oldu. Üreticilerimiz, ayaz, dolu gibi doğal afetlerden sonra şimdi de güneş afatıyla karşı karşıya kaldı. Çiftçi her zaman mağdur ve çaresiz. Biz üreticilerimizi sıcaklar öncesi uyarmıştık.  Asmalardan yaprak alınması ve toprak işleme işlerinin bir süre ertelenmesini önermiştik. Ancak buna rağmen yaprak alarak,salkımlarını açan üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Güneş yanıklarını sigorta kapsamıyor. Yapacak bir şey yok.Üreticilerimiz gece 22.00- 07.00 saatleri arasında sulama yaparak, potasyum ürün gruplarıyla takviye yaparak bir ölçüde mücadele edebilirler. Sıcaklıklar etkisini kaybedinceye kadar kesinlikle gündüz bağ işleri,sulama işleri, ilaçlama yapılmaması gerekir,dedi.  
Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklık dalgası üzüm bağlarını vurdu. Özellikle yaprak alınan üzüm bağlarında salkımları güneş ışınları yaktı.

Alaşehir’de  üzüm bağlarında yaprak açılması,salkımların güneş görebilmesi , ilaçlama esnasında zirai ilaçların salkımlara direk ulaşabilmesi için,  halk arasında aralama olarak bilinen yaprak açılması yapılmaktadır. Ancak bu yıl beklenmedik aşırı sıcaklıklar açılan salkımları yaktı.Üzümler  direk olarak  gelen güneş ışınlarına maruz kaldılar.  Ortalama 41 dereceye ulaşan güneş ışınları üzümleri yaktı,kızarttı ve kuruttu. Sigorta kapsamına da girmeyen güneş yanıkları karşısında ne yapacağını bilemeyen üreticiler şaşkın ve çaresiz kaldılar.

Üzüm üreticisi Ali Rıza İçki, bağlardan bilinçsiz olarak,fazla yaprak alındı,salkımlar açıkta kaldı. Aşırı sıcaklarda direk güneş ışınlarına maruz kalan üzümler yandı.Yanan üzümler artık bir işe yaramaz,kurular,dedi.

Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, Alaşehir  ekonomisinin hemen hemen tamamı üzüme dayalı. Yaklaşık 200 bin dekar bağ alanında, 68 mahallemizden  55’i bağcılıkla geçimini sağlamaktadır. Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklık dalgası üzüm bağlarına zarar verdi. Ortalama 41 dereceye kadar çıkan sıcaklıklarda, açıkta kalan ve özellikle güney-kuzey yönünde dikilen bağlarda güneş ışınları sabah ve öğlenden sonra dik vurarak, salkımlarda yüzde 30-40’lara varan oranlarda zarara neden oldu. Üreticilerimiz, ayaz, dolu gibi doğal afetlerden sonra şimdi de güneş afatıyla karşı karşıya kaldı. Çiftçi her zaman mağdur ve çaresiz. Biz üreticilerimizi sıcaklar öncesi uyarmıştık.  Asmalardan yaprak alınması ve toprak işleme işlerinin bir süre ertelenmesini önermiştik. Ancak buna rağmen yaprak alarak,salkımlarını açan üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Güneş yanıklarını sigorta kapsamıyor. Yapacak bir şey yok.Üreticilerimiz gece 22.00- 07.00 saatleri arasında sulama yaparak, potasyum ürün gruplarıyla takviye yaparak bir ölçüde mücadele edebilirler. Sıcaklıklar etkisini kaybedinceye kadar kesinlikle gündüz bağ işleri,sulama işleri, ilaçlama yapılmaması gerekir,dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.