Yaprak Alımları Başladı, Fiyatlar Hayal Kırıklığı Yaşattı

04.05.2020 - 11:53, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Yaprak Alımları Başladı, Fiyatlar Hayal Kırıklığı Yaşattı

Alaşehir'de yaprak alımları başladı. Yaprak alımcılarının belirlediği fiyatlar, üreticinin beklentisinin çok çok altında kalınca üreticide hayal kırıklığı oluştu.
Alaşehir'e bağlı Gümüşçay Mahallesi'nde yaprak alımları başladı. Üretici için önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı, bu sene üreticiyi sevindiremedi. Yaprak alımcılarının Koronavirüs'ü bahane göstererek yaprak alım fiyatlarını düşürmesi sonucu başlangıç fiyatları dip yaptı. Süperyol cinsi üzümün asma yaprağı 3 TL'den alınırken, Sultaniye cinsi üzüm yaprağı ise 5 TL'den alınmaya başlandı. Üreticiler, "Her şeye sürekli zam gelirken üzüme ve asma yaprağına neden hiç zam gelmiyor " diyerek çözüm yolu bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.   SEBEP KORONAVİRÜS MÜ? YOKSA, KRİZ FIRSATÇILIĞI MI? Koronavirüs tedbirleri kapsamında Gümüşçay Mahallesi'nde 20 Nisan 2020 tarihinde karantina uygulaması başlatıldı. Karantina altındaki mahalle sakinleri, topladıkları yaprakları sadece izinli olan alımcılara verebildi. Alımcılar ise, Süperyol yaprağının fiyatını 3 TL, Sultaniye cinsi üzümün yaprağını ise 5 TL olarak belirledi. Mahallede yaşayan vatandaşlar, "Geçen sene yaprağın başlangıç alım fiyatı 5-6 TL civarındaydı. Bu sene beklentimiz 7 TL civarında olmasıydı. Koronavirüs sebebi ile fiyatları çok çok aşağıya çektiler. Başlangıç fiyatı 3 TL. Çocuklarım ile birlikte 13 kg yaprak topladık ve sadece 39 TL para kazanabildik. Her şeye zam gelirken, üzüm ve asma yaprağı fiyatları aksine düşüyor. Şimdi karantina da olduğumuz için de başka yere satamıyoruz topladığımız yaprakları. Mecburen 3 TL'ye alımcılara veriyoruz. Alımcılar ise, Koronavirüs'ü bahane gösteriyor. "Pazarlar kapalı, eskiden 5-6 tezgah açıyorsak bu sene sadece 2 tezgah açabiliyoruz. Satışlar çok düştü, alıcı yok" diyor. Sezon başlangıcında 3 TL fiyat veriyorlarsa, ilerleyen süreçte yaprak fiyatları çok çok düşmesinden korkuyoruz. Eğer fiyatlar düşerse halimiz harap olur. Karantinada olduğumuz için mi fiyatlar bu kadar düşük, yoksa diğer bölgelerde de fiyatlar aynı mı bilmiyoruz. Yetkililerden ricamız, üreticiye sahip çıksınlar. Bizleri komisyonculara, alıcılara ezdirmesinler."ifadelerini kullandılar.
Alaşehir'de yaprak alımları başladı. Yaprak alımcılarının belirlediği fiyatlar, üreticinin beklentisinin çok çok altında kalınca üreticide hayal kırıklığı oluştu.

Alaşehir'e bağlı Gümüşçay Mahallesi'nde yaprak alımları başladı. Üretici için önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı, bu sene üreticiyi sevindiremedi. Yaprak alımcılarının Koronavirüs'ü bahane göstererek yaprak alım fiyatlarını düşürmesi sonucu başlangıç fiyatları dip yaptı. Süperyol cinsi üzümün asma yaprağı 3 TL'den alınırken, Sultaniye cinsi üzüm yaprağı ise 5 TL'den alınmaya başlandı. Üreticiler, "Her şeye sürekli zam gelirken üzüme ve asma yaprağına neden hiç zam gelmiyor " diyerek çözüm yolu bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.  

SEBEP KORONAVİRÜS MÜ? YOKSA, KRİZ FIRSATÇILIĞI MI?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Gümüşçay Mahallesi'nde 20 Nisan 2020 tarihinde karantina uygulaması başlatıldı. Karantina altındaki mahalle sakinleri, topladıkları yaprakları sadece izinli olan alımcılara verebildi. Alımcılar ise, Süperyol yaprağının fiyatını 3 TL, Sultaniye cinsi üzümün yaprağını ise 5 TL olarak belirledi. Mahallede yaşayan vatandaşlar, "Geçen sene yaprağın başlangıç alım fiyatı 5-6 TL civarındaydı. Bu sene beklentimiz 7 TL civarında olmasıydı. Koronavirüs sebebi ile fiyatları çok çok aşağıya çektiler. Başlangıç fiyatı 3 TL. Çocuklarım ile birlikte 13 kg yaprak topladık ve sadece 39 TL para kazanabildik. Her şeye zam gelirken, üzüm ve asma yaprağı fiyatları aksine düşüyor.

Şimdi karantina da olduğumuz için de başka yere satamıyoruz topladığımız yaprakları. Mecburen 3 TL'ye alımcılara veriyoruz. Alımcılar ise, Koronavirüs'ü bahane gösteriyor. "Pazarlar kapalı, eskiden 5-6 tezgah açıyorsak bu sene sadece 2 tezgah açabiliyoruz. Satışlar çok düştü, alıcı yok" diyor. Sezon başlangıcında 3 TL fiyat veriyorlarsa, ilerleyen süreçte yaprak fiyatları çok çok düşmesinden korkuyoruz. Eğer fiyatlar düşerse halimiz harap olur. Karantinada olduğumuz için mi fiyatlar bu kadar düşük, yoksa diğer bölgelerde de fiyatlar aynı mı bilmiyoruz. Yetkililerden ricamız, üreticiye sahip çıksınlar. Bizleri komisyonculara, alıcılara ezdirmesinler."ifadelerini kullandılar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.