YAPRAK ÜRETİCİLERİ GÜLDÜRDÜ

22.08.2017 - 11:57, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

YAPRAK ÜRETİCİLERİ GÜLDÜRDÜ

2017 Yılı Asma yaprağı sezonu bitti. 2017 Sezonunda Alaşehir’den Amerika Birleşik Devletleri, Filistin, Kuveyt ve Irak’a yaprak ihracatı yapıldı. 21 bin 955 Kilogram olarak gerçekleşen ihracata karşılık, Alaşehir’den günlük ortalama 60 ton asma yaprağı iç piyasaya pazarlandı. Nisan ayı sonlarına doğru başlayan yaprak sezonu kilogramı 4 Liradan başladı. Ağustos ayı başlarında 2,5 Lira olarak kapandı.
Üreticilerin her yıl can simidi olarak toplayıp sattıkları üzüm asması yaprağı bu yılda üreticilerin can simidi oldu. Bir kişinin ortalama  40-50 kilogram yaprak toplayabildiği  sezon başlarında günlük yövmiye, 150-200 Liraya gelebiliyordu. İş sezonunun açılmaması ve üreticilerin boş zamanlarını değerlendirme açısından da bir fırsat olan yaprak bu  yıl  iç piyasada günlük yaklaşık 60 ton tüketilirken, yurt dışına da ihracat yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri,  Filistin, Kuveyt ve Irak devletlerine ihracat gerçekleştirildi. BİR KİŞİ GÜNDE 40-50 TOPLAYABİLİYOR Üreticiler, "Yaprak sezon başında bizim için adeta bir can simidi gibi. Günlük ihtiyaçlarımızı yaprak parasıyla karşılayabiliyoruz. İş sezonu başlamadığı için zamanımızı da değerlendirmiş oluyoruz.  Sezon başında kilosu 4 Liradan satılıyor. Bir kişi yaklaşık 40-50 kilo yaprak toplayabiliyor. Bu da bizim için iyi para. Ancak iş sezonunun başlamasıyla yaprak toplama azalıyor. Ayrıca fiyatlarda düşüyor. Dolayısıyla günlük toplama miktarı da azalıyor."dediler. YAPRAK ALAŞEHİR İÇİN BÜYÜK BİR YAN GELİR Yaprak alıcısı Aydın Çakır, "Sezon başında günlük ortalama sadece Alaşehir’den  90 ton civarında yaprak iç piyasaya satılıyor. Sezon başında fiyatlar yüksek ve iş sezonu olmadığı için yaprak toplayan çok. Ancak iş sezonunun başlamasıyla birlikte yaprak toplayan azalıyor. Fiyatların düşmesi de bunu etkiliyor. Sezon başında 90 tonlarla başladığımız yaprak, sezon sonunda 30 tonlara kadar düşüyor. Sezon başında 4 Liradan  aldığımız yaprağı sezon sonunda 2,5 Liradan alıyoruz. Bu da zaten iş sezonu başladığı için yaprak toplayamayan üreticiye bir de fiyat düşmesi olumsuz yönde etkiliyor. Bizlerde alıcılar ve üreticiler olarak, sezon başında emeğimizin karşılığını alırken sezon sonunda emeğimizin karşılığını alamıyoruz."dedi. "İLAÇLI BAĞLARDAN YAPRAK TOPLAMAYALIM" Yaprak toplayan vatandaşlara uyarılarda da bulunan Aydın Çakır, yaprak toplayan üreticilere seslenerek, “ bizler ekmek teknemiz olan yaprağı yaşatmak için, kendimizin yemeyeceği yaprağı başkalarına yedirmeye çalışmayalım. Eğer bağlarımıza ilaç atılmışsa asla yaprak toplamayalım. Kullanılan ilacın etki süresinin bitiminden sonra yaprak toplayalım. Aksi taktirde hem yaprağı yiyen kişilerin sağlığı ile oynarız, hem de can simidimiz olarak değerlendirilen kazançlarımıza  engel olmuş oluruz."dedi. Yetkililerden alınan bilgilere göre  2017 yılında Alaşehir’den Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt, Filistin ve Irak’ a 5 tırda toplam 21 bin 955 kg yaprak ihracatı gerçekleştirildi.
2017 Yılı Asma yaprağı sezonu bitti. 2017 Sezonunda Alaşehir’den Amerika Birleşik Devletleri, Filistin, Kuveyt ve Irak’a yaprak ihracatı yapıldı. 21 bin 955 Kilogram olarak gerçekleşen ihracata karşılık, Alaşehir’den günlük ortalama 60 ton asma yaprağı iç piyasaya pazarlandı. Nisan ayı sonlarına doğru başlayan yaprak sezonu kilogramı 4 Liradan başladı. Ağustos ayı başlarında 2,5 Lira olarak kapandı.

Üreticilerin her yıl can simidi olarak toplayıp sattıkları üzüm asması yaprağı bu yılda üreticilerin can simidi oldu. Bir kişinin ortalama  40-50 kilogram yaprak toplayabildiği  sezon başlarında günlük yövmiye, 150-200 Liraya gelebiliyordu. İş sezonunun açılmaması ve üreticilerin boş zamanlarını değerlendirme açısından da bir fırsat olan yaprak bu  yıl  iç piyasada günlük yaklaşık 60 ton tüketilirken, yurt dışına da ihracat yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri,  Filistin, Kuveyt ve Irak devletlerine ihracat gerçekleştirildi.

BİR KİŞİ GÜNDE 40-50 TOPLAYABİLİYOR

Üreticiler, "Yaprak sezon başında bizim için adeta bir can simidi gibi. Günlük ihtiyaçlarımızı yaprak parasıyla karşılayabiliyoruz. İş sezonu başlamadığı için zamanımızı da değerlendirmiş oluyoruz.  Sezon başında kilosu 4 Liradan satılıyor. Bir kişi yaklaşık 40-50 kilo yaprak toplayabiliyor. Bu da bizim için iyi para. Ancak iş sezonunun başlamasıyla yaprak toplama azalıyor. Ayrıca fiyatlarda düşüyor. Dolayısıyla günlük toplama miktarı da azalıyor."dediler.

YAPRAK ALAŞEHİR İÇİN BÜYÜK BİR YAN GELİR

Yaprak alıcısı Aydın Çakır, "Sezon başında günlük ortalama sadece Alaşehir’den  90 ton civarında yaprak iç piyasaya satılıyor. Sezon başında fiyatlar yüksek ve iş sezonu olmadığı için yaprak toplayan çok. Ancak iş sezonunun başlamasıyla birlikte yaprak toplayan azalıyor. Fiyatların düşmesi de bunu etkiliyor. Sezon başında 90 tonlarla başladığımız yaprak, sezon sonunda 30 tonlara kadar düşüyor. Sezon başında 4 Liradan  aldığımız yaprağı sezon sonunda 2,5 Liradan alıyoruz. Bu da zaten iş sezonu başladığı için yaprak toplayamayan üreticiye bir de fiyat düşmesi olumsuz yönde etkiliyor. Bizlerde alıcılar ve üreticiler olarak, sezon başında emeğimizin karşılığını alırken sezon sonunda emeğimizin karşılığını alamıyoruz."dedi.

"İLAÇLI BAĞLARDAN YAPRAK TOPLAMAYALIM"

Yaprak toplayan vatandaşlara uyarılarda da bulunan Aydın Çakır, yaprak toplayan üreticilere seslenerek, “ bizler ekmek teknemiz olan yaprağı yaşatmak için, kendimizin yemeyeceği yaprağı başkalarına yedirmeye çalışmayalım. Eğer bağlarımıza ilaç atılmışsa asla yaprak toplamayalım. Kullanılan ilacın etki süresinin bitiminden sonra yaprak toplayalım. Aksi taktirde hem yaprağı yiyen kişilerin sağlığı ile oynarız, hem de can simidimiz olarak değerlendirilen kazançlarımıza  engel olmuş oluruz."dedi.

Yetkililerden alınan bilgilere göre  2017 yılında Alaşehir’den Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt, Filistin ve Irak’ a 5 tırda toplam 21 bin 955 kg yaprak ihracatı gerçekleştirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.