ALAŞEHİR'DE ÜRETİLİYOR AVRUPA ÜLKELERİ SIRAYA GİRDİ
ALAŞEHİR'DE ÜRETİLİYOR AVRUPA ÜLKELERİ SIRAYA GİRDİ
Alaşehir'de Orden Pelet firması tarafından 32 bin metrekarelik alan üzerinde günlük 40 ton üretim kapasitesi ile pelet üretimine başlandı. Rusya - Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da yaşanan enerji krizi, gözleri alternatif yakıtlara çevirdi. Diğer yakıtlara göre daha ucuz olması, daha iyi ısıtması ve yeşil enerji olması peleti iyi bir seçenek haline getirirken, Alaşehir'de talaş atıklarından üretilen pelete Avrupa'dan talep yağıyor. Fransa ve Polonya'nın ardından Almanya'da sipariş için sıraya girdi. Firma yetkilileri siparişlere yetişemediklerini belirttiler.
Dünyanın enerji ihtiyacı gittikçe artıyor. Artan nüfus ve sanayileşme, sürdürülebilir yakıtların önemini daha da artırıyor. Bunun üzerine bir de Rusya - Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan enerji krizi eklenince, pelet aranılan yakıt oldu. Öyle ki Avrupa ülkelerinden Alaşehir'de üretilen pelete talep yağıyor . Talepten memnun olan üretici firma, Avrupa'da ilk etapta Fransa ve Polonya'dan sipariş aldıklarını Almanya ile de resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından oraya da ihracata başlanacağını belirten Orden Pelet firması sahiplerinden Murat Gülpay, "3 yıldır palet üretimi yapıyoruz. Palet üretiminden çıkan talaş artıklarını şimdiye kadar değerlendiremedik. Son günlerde yaşanan enerji krizi bizi paletlerden artan bu artıkları da değerlendirmeye itti ve ortaklarımız ile pelet üretimi yapmaya karar verdik. 32 bin metrekarelik alan üzerinde ilk etapta günlük 40 ton kapasite ile pelet üretimine başladık. Pelet yakıt, diğer ithal kömürlere göre hem daha ucuz hem de yakılması sonucu kül dahi çıkmıyor. Diğer fosil yakıtların yanması sonucu en az yüzde 25'i kül olarak geriye kalırken, pelet yakımından geriye yok denecek kadar az kül kalır. Bu yüzden yeşil enerjidir. Önümüzdeki günlerde kırma makinelerimizi faaliyete geçirdiğimizde bağ çubukları da geri dönüşüme kazandırarak bunlardan da pelet üretimine başlayacağız. Alaşehir'de kullanılmayan tonlarca bağ çubuğu çiftçilerimiz tarafından yakılarak imha ediliyor. Kuracağımız sistem ile atık bağ çubuklarını da ekonomiye kazandırmış olacağız. Bu sistemi devreye aldığımızda günlük üretim kapasitemiz 200 tona çıkacak" ifadelerini kullandı.
"BÖLGE HALKINA UCAZA VERECEĞİZ"
Küresel çapta yaşanan enerji krizi sonrası yakıt fiyatlarının da buna paralel olarak ciddi bir artış gösterdiğini belirten Murat Gülpay, "Özellikle kömür fiyatları geçen senelere göre nerdeyse yüzde yüz oranında artış gösterdi. Burada ürettiğimiz peletin tonunu şuan Avrupa ülkelerine 6 bin TL'den veriyoruz. Bölge halkının ısınma ihtiyacını giderebilmesi adına üretim maliyetimize yani 5 bin TL'ye talep ettikleri taktirde vereceğiz. Badınca Mahallesi'ndeki üretim işletmemize gelip istedikleri kadar alabilirler. Halkımız evinde yakacak sıkıntısı çekmeden sobasını yakabiliyorsa, sıcacık evlerinde oturabiliyorlarsa bize bu mutluluk yeterli olur. Vatandaşlarımıza bizim de böyle bir katkımız olsun diye düşündük ve bu uygulamayı hayata geçirdik" dedi.
"YÜZDE YÜZ YERLİ ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ"
Orden Pelet firması sahiplerinden Murat Gülpay, 32 bin metrekarelik alanın bir bölümünde fabrikaların artan yiyecek posaları ile yemek atıklarını geri dönüşüme kazandırıp organik hayvan yemi ve bitki gübresi üretimine de başlayacaklarını belirterek, "2023 yılı içerisinde yüzde yüz yerli ve milli gübre üretimine başlayacağız. Bununla birlikte hayvan yemi üretimi de yapacağız. Kuracağımız sistem ile özellikle fabrikaların, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların çıkan atıklarının bertarafı konusunda yaşadıkları sıkıntıyı ortadan kaldırıp, bu atıkları tekrar kullanma ve ekonomiye kazandırma olanağı sağlayabilecek bir sistemi Alaşehir'de hayata geçirip Türkiye pazarına sunacağız" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.