DOLANDIRICILIKTA YENİ YÖNTEM: ALTIN BULDUK GEL SATALIM...

Ala­şe­hir'de yüz­ler­ce ki­şi­ye "altın bul­duk, elden çı­kar­mak için bana yar­dım­cı olur musun" me­sa­jı geldi. Bu sis­tem­de cep te­le­fo­nu­nu­za ta­nı­ma­dı­ğı­nız bir nu­ma­ra­dan mesaj ge­li­yor. Bu mesaj sanki sizi ta­nı­yor­muş gibi veya yan­lış­lık­la gön­de­ril­miş gibi bir iz­le­nim ya­rat­mak üzere ta­sar­la­nı­yor. Me­saj­da; “Selam ağa­bey, ben Mesut. Tey­zem ahı­rın yarım metre eşi­ğin­den 2111 adet altın para buldu. Bu al­tın­la­rın üze­rin­de yedi yıl­dız ve Os­man­lı Tuğra resmi var. Bun­la­rı elden çı­kar­ma­mı­za yar­dım­cı ol. Yarı ya­rı­ya ek­me­ği­ni yeriz. Ben köy­den ay­rı­la­mı­yo­rum beni acil ara” de­ni­li­yor. Me­sa­jı alan ki­şi­ler üç fark­lı yolda ha­re­ket edi­yor. Du­yar­lı va­tan­daş­lar hemen dev­le­tin yet­ki­li bi­rim­le­ri­ne haber ve­ri­yor. Bir kısmı me­sa­jı görüp umur­sa­mı­yor. Üçün­cü ve vahim yolu se­çen­ler ise bu nu­ma­ra­yı geri arı­yor. Karşı taraf me­sa­jı yan­lış at­tı­ğı­nı ama eğer ara­yan kişi il­gi­le­ni­yor­sa be­ra­ber bu işi ya­pa­bi­le­cek­le­ri­ni söy­lü­yor. Ara­yan kişi sik­ke­le­re dair kanıt is­ti­yor­sa bu­lu­şu­lu­yor ve on­lar­ca sahte sikke için­den üzeri al­tın­la kap­lan­mış bir kısmı çı­ka­rı­la­rak ken­di­si­ne ve­ri­li­yor ve yük­sek mik­tar­da pa­ra­sı alı­nı­yor.

POLİSE GİDEMİYOR­LAR­

Do­lan­dı­rı­cı­lar karşı ta­ra­fı ikna etmek için ge­nel­lik­le po­lis­ten kork­tuk­la­rı­nı, has­ta­sı ol­du­ğu­nu veya hay­van bak­tık­la­rı­nı bu yüz­den baş­la­rın­dan ay­rı­la­ma­dık­la­rı­nı söy­le­ye­rek, köy­le­rin­den çı­ka­ma­dık­la­rı­nı hiç ta­nı­dık­la­rı­nın ol­ma­dı­ğı­nı bu ne­den­le sik­ke­le­ri doğ­ru­dan ken­di­si­nin sa­ta­ma­dı­ğı­na dair ma­ze­ret­ler uy­du­ru­yor. So­nun­da do­lan­dı­rıl­dı­ğı­nı an­la­yan ki­şi­ler­se po­li­se gi­de­mi­yor. Çünkü nor­mal­de bir suça iş­ti­rak etmiş olu­yor­lar. Ver­dik­le­ri para da do­lan­dı­rı­cıy­la bir­lik­te buhar olu­yor. Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı Ka­çak­çı­lık­la Mü­ca­de­le Daire Baş­kan­lı­ğı ken­di­le­ri­ne gelen ih­bar­la­rı Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü, Jan­dar­ma Genel Ko­mu­tan­lı­ğı’na bil­di­re­rek do­lan­dı­rı­cı­la­rın pe­şi­ni bı­rak­mı­yor.

BA­KAN­LIK UYAR­DI­

Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı’nın açık­la­ma­sı özet­le şöyle: “Ba­kan­lık, yal­nız­ca son bir ayda ken­di­si­ne ula­şan 100’den fazla me­sa­jı Asa­yiş Da­ire­si’ne ilet­miş­tir. Gerek do­lan­dı­rı­cı­lık me­saj­la­rı ge­rek­se de ger­çek­ten bir kül­tür var­lı­ğı ka­çak­çı­lı­ğı ola­yın­da va­tan­daş­la­rı­mı­zın ha­zır­lık­lı bu­lun­ma­sı ve ive­di­lik­le kol­luk kuv­vet­le­ri­mi­ze haber ver­me­le­ri çok büyük önem ta­şı­yor.” Öte yan­dan Kül­tür var­lı­ğı bul­mak için izin­siz araş­tır­ma ve kazı yap­mak 2863 sa­yı­lı yasa kap­sa­mın­da iki yıl­dan beş yıla kadar hapis ce­za­sı olan bir suç. Bu kül­tür var­lık­la­rı­nı elde etmek, bu­lun­dur­mak, sat­mak, almak yine aynı şe­kil­de ha­pis­le ce­za­lan­dı­rı­lı­yor.