Alaşehir Ziraat Odası, 25 bin zeytin fidanı dağıttı

Alaşehir çiftçisi zeytinciliği sevdi. Son 3 yıldır getirisi nedeniyle dane ve yağlık olarak tercih edilen zeytin için bu yıl talep patlaması yaşandı. Konu hakkında görüştüğümüz Alaşehir Ziraat Odası Tarım Danışmanı Dündar Yalçın, "Zeytinde bu yıl son yılların en fazla talebini aldık. Kasım ayı itibariyle Alaşehir Ziraat Odası'na 30 bin zeytin fidanı siparişi geldi.Bunun 25 binini teslim ettik" dedi.

 

ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK İLK SIRADA

 

Alaşehir Ziraat Odası'nın sertifikalı türü olan Gemlik çeşidinin çok talep edildiğini ifade eden Alaşehir Ziraat Odası Tarım Danışmanı Dündar Yalçın, "Gemlik türü hem sofralık hem de yağlık olarak yetiştirilebilmesi, bölge ekolojisine daha iyi adapte olması ve dane ve yağ kalitesinin fazla olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından çok tercih ediliyor. Alternatif gelir içinde de bağcılıktan sonra ilk sırada yer alıyor. Özellikle sıkıntılı geçen üzüm hasadından sonra bilhassa zeytini olan üreticilerimiz dane ve yağ satışından memnun kalmış ve bağcılıktan yaşadıkları hayal kırıklığını bir nebze olsun unutmuşlardır. Zeytin ayrıca ilaç ve gübre uygulaması daha az ve hesaplı olması ve dane zeytinde de merkeze yakın olmamız zeytin dikimini artırmıştır" şeklinde konuştu.

Kasım ayı itibariyle Alaşehir Ziraat Odası'na 30 bin zeytin fidanı siparişi geldiğini ve bunun 25 binini teslim ettiklerini belirten Yalçın, "Çok cüzi bir kârla satışa sunduğumuz sertifikalı Gemlik-Trilye ve halk arasında Eşek ve Domat zeytini olarak adlandırılan sofralık çeşitlerin siparişleri teslim edilmiştir" diyerek sözlerini tamamladı.

 

TÜRK; ÜRETİCİLERİMİZ SİPARİŞ İÇİN GEÇ KALMASIN

 

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise bölge üreticilerine boş arazilerine ve bağlarına asmalara gölgeleme yapmayacak şekilde bu çeşit zeytinlerden dikerek, en azından kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını önerdi.

Türk, "Bu teslimatlardan sonra da siparişleri almaya devam edeceğiz. Fakat yurt dışına fidan ihtiyacının fazla olması ve iç piyasada talebin fazla olması nedeniyle üreticilerimiz sipariş konusunda geç kalmasın" dedi.