Türk, Aşırı sıcak zararı sigorta kapsamına alınmalı

Çöl sıcaklıkların 40-44 dereceye ulaştığı bugünlerde özellikle bağ alanlarında çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitlerde yanma ve çatlama şeklinde kendini gösterdiği belirtildi. Zararlanma daha çok zayıf gelişim gösteren ve yaprak aralamasının fazla yapıldığı yerlerle toprak işlemesinin zamansız yapıldığı arazi ortamlarında daha yoğun olduğu görüldüğü de ifade edildi.

 

"BAĞ ALANLARINDA ZAMANSIZ İŞLEM YAPILMAMALI"

 

TARSİM yetkililerinin bu konuyu ivedilikle ele alması gerektiğini belirten Alaşehir Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, Son yıllarda görülmemiş sıcaklık  yaşandığını, üreticinin don zararı, kalıntıyla mücadele derken şimdide sıcak zararı üreticileri çok zor durumda bıraktığını söyledi. Türk, "Alaşehir ekonomisinin hemen hemen tamamı üzüme dayalı. Yaklaşık 200 bin dekar bağ alanında, 68 mahallemizden 55’i bağcılıkla geçimini sağlamaktadır. Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklıklar üzüm bağlarına zarar verdi. Ortalama 41 derece olan ve zaman zaman da 50 dereceye kadar yükselen sıcaklar üzümlerin yanmasına neden oldu.. Sıcak zararına maruz kalan salkımların yaş yada kuru üzüm olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığından, zaten düşük olan rekoltenin yanında da bu doğal afet zararıyla birleşince üreticinin maddi zararı katlanmış ve öyle ki hasat sonu büyük problemlerin yaşanacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Tarım Bakanlığı ve Tarsim Genel Müdürlüğü'nün bu konuyla ilgili olarak hasat öncesi destekleme ve TARSİM'inde SICAK ZARARINI kapsam içine alması artık zorunluluk olmuştur. Gerekli hasar tespit çalışmalarının ardından konunun yetkili mercilere iletilecektir."şeklinde konuştu.

Ziraat Odası'nın Tarım Danışmanı Dündar Yalçın da, üreticilerin piyasada değerlendirmek için fazla yaprak alması ve toprak işlemenin zamansız yapılması gibi etkenlerinde zararı tetiklediğini söyledi.