Uçgun: Toplumsal sorumluluklarımızdan kaçamayız

“Otizm, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren, sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada ve bilişsel gelişmede gecikmeler ve sapmalarla izlenen bir gelişim sorunu olarak kabul edilmektedir. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile özel eğitimdir.

Tüm dünyada otizm konusuna dikkat çekmek ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir.

Otizmin görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu kapsamda otistik bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu etkinlikler vesilesiyle, toplumda bu konudaki hassasiyet de her geçen gün artmaktadır.

Toplumsal farkındalığın artması, erken yaşta teşhis oranlarını yükselteceği gibi verilen doğru eğitimlerle otizmli çocuklarımızın sosyal hayata kazandırılmasını da sağlayacaktır.

Bizler, otistik çocuklarımızın sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmelerini arzu etmekteyiz. Onlara daha iyi bir yaşam sağlamak, başta otizmli çocuklarımızın aileleri olmak üzere toplumumuzun her bireyinin görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerin, otistik bireylerimizin yaşamlarına katkı sağlamasını diliyor, çocuklarımızı en samimi duygularımla kucaklıyor, ailelerine ve onlar için fedakârlık gösteren eğitimcilerimize de içtenlikle teşekkür ediyorum.”