BAĞLARI, ÖNCE KAR SONRA DON VURDU

Alaşehir’de son üç gün içerisinde yaşanan kar ve kırağı yağışı bağları vurdu. 25 Mart günü sabaha karşı yağan kar, 26 – 27 Mart günleri sabaha karşı yağan kırağı sonucu yaşanan don olayı sonucu bağlar zarar gördü. Alaşehir Ziraat Odası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada incelemelerde bulundular. Yapılan incelemeler sonunda üzüm bağlarında yüzde 90’lara varan oranda zararlar tespit edildi.  Üreticiler damlama sularını açarak, sprintlerini açarak ve atalardan kalan yöntemlerle don olayını azda olsa hafif atlattılar.

ÜRETİCİLER TEDBİR ALMAYA ÇALIŞTI; AMA!

Alaşehirli üreticiler bağlarında damlama sularını açtılar, spritlerini açtılar, damlaması ve spriti olmayan bazı üreticiler de Atalardan kalma yöntemler olan lastik ve saman yakma gibi yöntemlerle korunmaya çalıştılar. Bazı üreticiler zararın çok büyük olduğunu belirterek, masraflarımızı bile karşılayamayız derken, bazı üreticiler de zararı hafif atlattıklarını dile getirdiler. 

YALÇIN, “EN BÜYÜK TEDBİR SİGORTADIR”

Alaşehir’de son 3 gün boyunca kar yağışı etkili oldu. Yağan karın ardından hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzüm bağlarında hasara neden oldu. Geçtiğimiz haftalardaki güneşli hava nedeniyle tomurcuklanan üzüm dalları soğuk hava nedeniyle karardı. Bağlarda incelemelerde bulunan Alaşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası ekipleri zararın yüzde 90'lara ulaştığını tespit etti. Yapılan incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, çiftçilerin zarar tespiti yaptırmaları çağrısında bulundu. Dündar, "25 Mart ve 26 Mart gecelerinde bölgemizde oluşan soğuk hava zararları don zararı bariz bir şekilde ortaya çıkmış olup, özellikle Alaşehir'in doğu bölgesi olan Sarıgöl sınırına kadar olan köylerimizde zararlanma ciddi bir şekilde olmuş olup, özellikle erkenci çeşitlerde superior gruplarında bu zararlanma yüzde 25 yüzde 90 arasında gerçekleşmiştir. Çekirdeksiz sultaniye üzümde ise yine aynı bölgelerde yaklaşık yarı yarıya yakın bir zarar söz konusudur. Diğer bölgelerimizde zarar düşük seviyede gerçekleşmiş olup, bu bölgelerde düşük gerçekleşmesinin sebebi herkes tedbirini aldı. Sulama, damlama sulama yöntemleri, fıskıyeleri açma, eski usullerden saman ve lastik yakma olaylarını gerçekleştirdiler. Üretici ürününü ve kendisini garantiye almak istiyorsa kesinlikle ve kesinlikle tarım sigortası yaptırtmak zorunda."dedi.