Bağlarda kış budaması çalışmaları sürüyor

GÜNDEM 02.01.2017 - 08:20, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

Bağlarda kış budaması çalışmaları sürüyor

Alaşehir’de üzüm bağlarında kış budamasına başlandı. Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri kesen üreticiler için kış mesaisi sürüyor. Alaşehir Ziraat Odası, budama sezonu hakkında üreticilere uyarılarını sürdürüyor.
Vatandaşların geçimini büyük oranda bağcılıktan sağladığı   ilçemizde   bağlarda kış bakımı çalışmaları sürüyor. Çiftçiler ilk etapta bağlarındaki sürgünleri kesmeye başladılar. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 190 bin dekar bağ alanının bulunduğu İlçede kış budaması konusunda üreticilere  bazı uyarılarda bulundu.   TÜRK:YAPRAKLARIN DÖKÜLMESİNİ BEKLEYİN   Konu hakkında  gazetemize  açıklamalarda bulunan ve  yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getiren Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bağda budama işlemine başlanılması için yaprakların dökülmesinin mutlaka beklenmesi gerektiğini söyledi. Türk, “Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır.”dedi.   “ERKEN BUDAMALARDA YÜZDE 30’A VARAN VERİM KAYBI YAŞANIR”   Gazetemize yaptığı açıklamalarının devamında yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Türk, “Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir. Bölgemiz için en uygun dönem Aralık ayının son haftasından itibaren başlıyor. Hava şartlarına ve bağın durumuna (yaprakların dökülmesine) göre bu dönem uzaya bilir.”şeklinde konuştu. Türk, açıklamalarında asmanın geç budanmasının, 10 - 15 gün geç uyanmasına neden olacağını da ayrıca sözlerine ekledi.
Alaşehir’de üzüm bağlarında kış budamasına başlandı. Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri kesen üreticiler için kış mesaisi sürüyor. Alaşehir Ziraat Odası, budama sezonu hakkında üreticilere uyarılarını sürdürüyor.

Vatandaşların geçimini büyük oranda bağcılıktan sağladığı   ilçemizde   bağlarda kış bakımı çalışmaları sürüyor. Çiftçiler ilk etapta bağlarındaki sürgünleri kesmeye başladılar. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 190 bin dekar bağ alanının bulunduğu İlçede kış budaması konusunda üreticilere  bazı uyarılarda bulundu.

 

TÜRK:YAPRAKLARIN DÖKÜLMESİNİ BEKLEYİN

 

Konu hakkında  gazetemize  açıklamalarda bulunan ve  yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getiren Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bağda budama işlemine başlanılması için yaprakların dökülmesinin mutlaka beklenmesi gerektiğini söyledi. Türk, “Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır.”dedi.

 

“ERKEN BUDAMALARDA YÜZDE 30’A VARAN VERİM KAYBI YAŞANIR”

 

Gazetemize yaptığı açıklamalarının devamında yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Türk, “Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir. Bölgemiz için en uygun dönem Aralık ayının son haftasından itibaren başlıyor. Hava şartlarına ve bağın durumuna (yaprakların dökülmesine) göre bu dönem uzaya bilir.”şeklinde konuştu.

Türk, açıklamalarında asmanın geç budanmasının, 10 - 15 gün geç uyanmasına neden olacağını da ayrıca sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.