100 YILLIK DİKİŞ MALZEMELERİYLE TERZİLİK MESLEĞİNİ YAŞATIYOR

GÜNDEM 03.12.2019 - 09:43, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

100 YILLIK DİKİŞ MALZEMELERİYLE TERZİLİK MESLEĞİNİ YAŞATIYOR

FERHAT ÖZKARACA (55), DEDESİNDEN BABASINA, BABASINDAN DA KENDİSİNE KALAN 100 YILLIK DİKİŞ MAKİNESİ İLE 37 YILLIK MESLEĞİNİ HAZIR KONFEKSİYONA KARŞI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR.
Alaşehir’de, evli ve 2 çocuk babası terzi Ferhat Özkaraca, terziliğe 16 yaşındayken babası İhsan Özkaraca'nın yanında çırak olarak başladı. Özkaraca, 20 yıl önce  babasının emekliye ayrılmasıyla 20 metrekarelik dükkanın başına geçti. Dedesinden babasına, ondan da kendisine yadigar kalan dikiş makinesi, makas, dikiş yüzükleri ve makaraları kullanan Özkaraca, hazır konfeksiyona karşı ayakta kalma mücadelesi vererek 37 yıllık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Terziliğin eskiden gözde bir meslek olduğunu belirten Özkaraca, "Günümüzde, pek çok meslek gibi terzilik de unutulmaya başladı. Artık, yetiştirecek çırak bile bulamıyoruz. Eski işler de yok zaten. Bir kaç parça, tadilat işi gelirse yapıyoruz. Dükkanımda dedemden babama ondan da bana kalan 100 yıllık dikiş makinesi ve terzi malzemeleri var. Ben de bu işi layıkıyla yapabilen bir usta bulup, bırakmak istiyorum. Çocuklarım, bu mesleği yapmak istemiyor. Atalarımdan kalan bu eski malzemeler, yenilerine göre çok daha sağlam. Yeni teknoloji dikiş malzemelerindense bu asırlık malzemelerle çok daha güzel işler çıkarıyoruz. Gelişen teknolojiye rağmen bu eski malzemeleri kullandığımızı gören müşterilerim şaşırıyor. 'Bu nasıl makas', diyerek eline alıp inceleyenler bile oluyor. Şimdilik mesleğimi sürdürüyorum ancak bu daha ne kadar devam eder bilemiyorum. Böyle eski malzemelerle iş yapan ilçedeki tek terziyim." 'NOSTALJİ YAŞATIYOR' Ferhat ustayı babasından kalan tarihi makas ve dikiş makinesiyle gördüklerinde geçmiş yılları hatırladıklarını  ifade eden müşterilerinden Gürkan Dinç (41), "Biz, Ferhat ustanın terziliğinden memnunuz. Kendisi, Alaşehir için gerçekten büyük bir kazanım" dedi. Ahmet Tekeç (56) de Ferhat ustayı uzun yıllardır tanıdığını belirtip, "Atadan kalan malzemeleri dükkanında kullanarak hem geçmişine sahip çıkıyor hem de müşterilerine nostalji yaşatıyor" dedi.  
FERHAT ÖZKARACA (55), DEDESİNDEN BABASINA, BABASINDAN DA KENDİSİNE KALAN 100 YILLIK DİKİŞ MAKİNESİ İLE 37 YILLIK MESLEĞİNİ HAZIR KONFEKSİYONA KARŞI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR.

Alaşehir’de, evli ve 2 çocuk babası terzi Ferhat Özkaraca, terziliğe 16 yaşındayken babası İhsan Özkaraca'nın yanında çırak olarak başladı. Özkaraca, 20 yıl önce  babasının emekliye ayrılmasıyla 20 metrekarelik dükkanın başına geçti. Dedesinden babasına, ondan da kendisine yadigar kalan dikiş makinesi, makas, dikiş yüzükleri ve makaraları kullanan Özkaraca, hazır konfeksiyona karşı ayakta kalma mücadelesi vererek 37 yıllık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Terziliğin eskiden gözde bir meslek olduğunu belirten Özkaraca, "Günümüzde, pek çok meslek gibi terzilik de unutulmaya başladı. Artık, yetiştirecek çırak bile bulamıyoruz. Eski işler de yok zaten. Bir kaç parça, tadilat işi gelirse yapıyoruz. Dükkanımda dedemden babama ondan da bana kalan 100 yıllık dikiş makinesi ve terzi malzemeleri var. Ben de bu işi layıkıyla yapabilen bir usta bulup, bırakmak istiyorum. Çocuklarım, bu mesleği yapmak istemiyor. Atalarımdan kalan bu eski malzemeler, yenilerine göre çok daha sağlam. Yeni teknoloji dikiş malzemelerindense bu asırlık malzemelerle çok daha güzel işler çıkarıyoruz. Gelişen teknolojiye rağmen bu eski malzemeleri kullandığımızı gören müşterilerim şaşırıyor. 'Bu nasıl makas', diyerek eline alıp inceleyenler bile oluyor. Şimdilik mesleğimi sürdürüyorum ancak bu daha ne kadar devam eder bilemiyorum. Böyle eski malzemelerle iş yapan ilçedeki tek terziyim."

'NOSTALJİ YAŞATIYOR'

Ferhat ustayı babasından kalan tarihi makas ve dikiş makinesiyle gördüklerinde geçmiş yılları hatırladıklarını  ifade eden müşterilerinden Gürkan Dinç (41), "Biz, Ferhat ustanın terziliğinden memnunuz. Kendisi, Alaşehir için gerçekten büyük bir kazanım" dedi. Ahmet Tekeç (56) de Ferhat ustayı uzun yıllardır tanıdığını belirtip, "Atadan kalan malzemeleri dükkanında kullanarak hem geçmişine sahip çıkıyor hem de müşterilerine nostalji yaşatıyor" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.