VETERİNER TANER ÇELİK; "MEVSİMSEL HİPETORMİYE DİKKAT EDİN!"

DÜNYA 12.12.2022 - 09:33, Güncelleme: 12.12.2022 - 09:33
 

VETERİNER TANER ÇELİK; "MEVSİMSEL HİPETORMİYE DİKKAT EDİN!"

Gelen kış mevsimiyle birlikte ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Alaşehir’de de dondurucu soğuklar kapıyı çalmaya başlıyor. Soğuk hava koşullarına karşı kendinizi sıkı giyinerek korurken, evinizin dört bacaklı bireylerinin de soğuktan etkilenebileceklerini aklınızdan çıkarmayın. Bu konuda veteriner hekim Taner Çelik önemli açıklamalarda bulundu.
Tıpkı insanlar gibi her hayvanın kendine has soğuk eşiği bulunur. Sıfır derecenin altındaki ciddi soğuklarda ev hayvanınız soğuk ısırması ve hipotermi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilir. Üstelik bu, dakikalar içinde gerçekleşebilir. Eğer hava sizin için soğuksa ev hayvanınız için de soğuk olacağını belirten veteriner hekim Taner Çelik, "Soğuk havalarda hayvanınızı korumak için bazı önlemler almanız gerekir. Evcil kedi ve köpeklerinizde mevsimsel hipetormiye bağlı gelişen rahatsızlar maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Örneğin  köpeğiniz karda dolaşmayı veya sizinle dağ yürüyüşü yapmayı sevebilir, ancak uzun süreli soğuk ve sıcaklıklara veya buzlu suya maruz kalan köpeklerde hipotermi oluşabilir. Hipotermi, köpeğinizin vücudu üretilebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu uzun bir süre devam ederse, köpeğinizin vücudu depolanan enerjiyi kullanmaya başlar. Kullanılan enerji bu durum devam ettiği süreçte bitecektir ve bunun sonunda vücudun ısısını koruyamamasına neden olur. Köpeklerin hipotermi geliştirmesinin tek nedeni soğuk hava değildir, altta yatan endokrin, metabolik ve kalp hastalıkları vücut ısısını düzenleyememesine neden olabilir. Şok, düşük tansiyon ve anestezi altında vücut ısısı kaybı da hipotermiye neden olabilir" dedi. Bir köpeğin normal vücut ısısının 38.3 ℃ ila 39.1 ℃ arasında değiştiğini belirten Çelik; "Köpeklerde vücut ısısı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi oluşmaya başlangıcı diyebiliriz. Köpeğinizin sıcaklığı 36.6 ℃ düşerse ve onu yükseltemiyorsa, derhal veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Köpeğinizin sıcaklığı 34.4 ℃ altına düşerse, vücut ısısını etkili bir şekilde normale döndürme yetenekleri (termoregülasyon olarak adlandırılır) ciddi şekilde bozulur. 31.1 ℃ köpeğiniz termoregülasyon yeteneğini kaybeder ve kalp ve solunum yetmezliği, koma ve ölüme maruz kalabilir. KÖPEKLERDE HİPOTERMİ BELİRTİLERİ Hipotermi belirtileri nedene ve şiddetine bağlıdır. Titreme ve ısı arayışı gibi davranışlardan zihinsel karışıklığa, bilinç kaybına ve termoregülasyon durduğunda solunum ve kalp atış hızının azalmasına kadar ilerleyebilir. TİTREME, ISI ARAMA DAVRANIŞI, UYUMSUZLUK, SOĞUK EKSTREMİTELER, SOLUK, SOĞUK DİŞ ETLERİ, KAS SERTLİĞİ, UYUŞUKLUK, KARIŞIKLIK, BAŞLANGIÇTA YÜKSEK SOLUNUM HIZI, YAVAŞ VE SIĞ SOLUNUMA DOĞRU İLERLİYOR, BAŞLANGIÇTA YÜKSEK KALP ATIŞ HIZI, YAVAŞ KALP ATIŞ HIZINA İLERLİYOR, EKSİK REFLEKSLERE GECİKMELİ VE BİLİNÇSİZLİK.
Gelen kış mevsimiyle birlikte ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Alaşehir’de de dondurucu soğuklar kapıyı çalmaya başlıyor. Soğuk hava koşullarına karşı kendinizi sıkı giyinerek korurken, evinizin dört bacaklı bireylerinin de soğuktan etkilenebileceklerini aklınızdan çıkarmayın. Bu konuda veteriner hekim Taner Çelik önemli açıklamalarda bulundu.

Tıpkı insanlar gibi her hayvanın kendine has soğuk eşiği bulunur. Sıfır derecenin altındaki ciddi soğuklarda ev hayvanınız soğuk ısırması ve hipotermi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilir. Üstelik bu, dakikalar içinde gerçekleşebilir. Eğer hava sizin için soğuksa ev hayvanınız için de soğuk olacağını belirten veteriner hekim Taner Çelik, "Soğuk havalarda hayvanınızı korumak için bazı önlemler almanız gerekir. Evcil kedi ve köpeklerinizde mevsimsel hipetormiye bağlı gelişen rahatsızlar maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Örneğin  köpeğiniz karda dolaşmayı veya sizinle dağ yürüyüşü yapmayı sevebilir, ancak uzun süreli soğuk ve sıcaklıklara veya buzlu suya maruz kalan köpeklerde hipotermi oluşabilir. Hipotermi, köpeğinizin vücudu üretilebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu uzun bir süre devam ederse, köpeğinizin vücudu depolanan enerjiyi kullanmaya başlar. Kullanılan enerji bu durum devam ettiği süreçte bitecektir ve bunun sonunda vücudun ısısını koruyamamasına neden olur. Köpeklerin hipotermi geliştirmesinin tek nedeni soğuk hava değildir, altta yatan endokrin, metabolik ve kalp hastalıkları vücut ısısını düzenleyememesine neden olabilir. Şok, düşük tansiyon ve anestezi altında vücut ısısı kaybı da hipotermiye neden olabilir" dedi.

Bir köpeğin normal vücut ısısının 38.3 ℃ ila 39.1 ℃ arasında değiştiğini belirten Çelik; "Köpeklerde vücut ısısı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi oluşmaya başlangıcı diyebiliriz. Köpeğinizin sıcaklığı 36.6 ℃ düşerse ve onu yükseltemiyorsa, derhal veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Köpeğinizin sıcaklığı 34.4 ℃ altına düşerse, vücut ısısını etkili bir şekilde normale döndürme yetenekleri (termoregülasyon olarak adlandırılır) ciddi şekilde bozulur. 31.1 ℃ köpeğiniz termoregülasyon yeteneğini kaybeder ve kalp ve solunum yetmezliği, koma ve ölüme maruz kalabilir.

KÖPEKLERDE HİPOTERMİ BELİRTİLERİ

Hipotermi belirtileri nedene ve şiddetine bağlıdır. Titreme ve ısı arayışı gibi davranışlardan zihinsel karışıklığa, bilinç kaybına ve termoregülasyon durduğunda solunum ve kalp atış hızının azalmasına kadar ilerleyebilir.

TİTREME, ISI ARAMA DAVRANIŞI, UYUMSUZLUK, SOĞUK EKSTREMİTELER, SOLUK, SOĞUK DİŞ ETLERİ, KAS SERTLİĞİ, UYUŞUKLUK, KARIŞIKLIK, BAŞLANGIÇTA YÜKSEK SOLUNUM HIZI, YAVAŞ VE SIĞ SOLUNUMA DOĞRU İLERLİYOR, BAŞLANGIÇTA YÜKSEK KALP ATIŞ HIZI, YAVAŞ KALP ATIŞ HIZINA İLERLİYOR, EKSİK REFLEKSLERE GECİKMELİ VE BİLİNÇSİZLİK.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.