Kene 2 Can Aldı: Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Uyarı
Kene 2 Can Aldı: Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Uyarı
Havaların ısınmasıyla birlikte artan kene ısırmalarına karşı dikkatli olun! Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 2 kişi yaşamını yitirdi. Artan kene ısırmalarına karşı Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Metin Gümüş, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 2 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Metin Gümüş önemli açıklamalarda bulundu. Gümüş, yaptığı açıklamada, kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının son yıllarda önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirterek; "Kene vakalarının her yıl olduğu gibi bu sene de bahar aylarında yeniden yoğunluk kazandığına dikkati çeken Güngör, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hafife alınacak bir hastalık değil, ölümcül sonuçları olan bir hastalıktır." dedi.
Alınacak basit önlemlerle bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:
"Bağ, bahçe, tarla ve piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih edilmelidir. Hayvanların üzerindeki keneye çıplak elle dokunulmamalıdır. Riskli alanlardan döndükten sonra vücut ve elbiselerde kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca vücudunda kene tutunan kişi 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, bulantı ve ishal gibi şikâyetlerden birini yaşaması halinde vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli" dedi.
'KENDİLERİ ÇIKARMAYA ÇALIŞMASINLAR'
Ölümle sonuçlanan vakalarının incelendiğinde ihmallerin söz konusu olduğuna işaret eden Güngör sözlerine şöyle devam etti;
"Kırım Kongo hastalığıTürkiye’de ilk olarak 2003 yılında görüldü ve o tarihten itibaren bahse konu hastalık nedeniyle de çok sayıda ölüm yaşandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde ilk müdahale erken ve doğru yapılması halinde hastalık tedavi edilebilir. Açık alanlarda piknik, gezi gibi faaliyetler yapıldığında dikkatli olunmalıdır. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut, kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkarılmalıdır. Kesinlikle kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve sıkılarak patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
Vatandaşlarımızdan isteğimiz şu: ‘Bir şey olmaz’ diye ihmal etmeyin. 'Eskiden de vardı, biz çıkarıyorduk' diyerek keneyi kendileri çıkarmaya çalışmasınlar. En yakın sağlık kuruluşuna muhakkak başvursunlar" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.