ALAŞEHİR İMAR KONUSUNDA YENİ KARARLAR AREFESİNDE

YAŞAM 24.02.2023 - 09:01, Güncelleme: 24.02.2023 - 09:01
 

ALAŞEHİR İMAR KONUSUNDA YENİ KARARLAR AREFESİNDE

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin yaraları sarılırken yerleşim merkezlerindeki imar alanları da ülke gündeminde yerini aldı. Uzmanlar bir yandan yapı güvenliğine dikkat çekerekn bir yandan da imar alanlarına yani zemine ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Bir tarım şehri olan Alaşehir'de de imar alanları yeniden mercek altına alındı.
1969 yılında yıkıcı bir deprem yaşayan Alaşehir halkı, Kahramanmaraş merkezli şiddetli deprem sonrası büyük bir tedirgeinlik yaşamaya başladı. Alaşehir'in eski yerleşim alanları zemin açısından şehir halkını bir derece rahatlatırken diğer yandan bu alandaki yapıların eski olması bu binalarda oturanları ve şehir halkını endişelendiriyor. Demir yolu üzerindeki yerleşim alanlarındaki binaların büyük birçoğu deprem yönetmeliğinin çıkarıldığı tarihten önce inşaa edilmiş binalar. Bu alanlarda nispeten sert zemin insanları rahatlatırken binaların denetimden geçmemiş binalar olması korkuya neden oluyor. SİT KARARI ESKİ ŞEHİRİ ADETA BİTİRDİ Eski yapılaşma alanlarında zaman içiersinde temellerde tarihi eser kalıntılarının bulunması nedeniyle yapılaşma adeta durdu. Şehirin bu büyük alanı adeta bir harabe görünümünde. Çünkü şehrin 4 sur arasında kalan bölümü Kültür Ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından SİT alanı olarak tanımlandı. Bu karar sonrası bu alanda yapılama neredeyse tamamen durdu. Bu gelişme şehrin demir yolunun altında kalan ve daha önce tarım yapılan alanlarında yapılaşmayı beraberinde getirdi.  İKİ MAHALLEDE ADETA BİR YENİ ŞEHİR KURULDU İstasyon ve Kurtuluş mahallelerinde çok katlı binaların yapımı sonrası bu iki mahalle yaklaşık 20 bin nüfuslu bir şehire dönüştü. Bu iki mahallede yapılan çok katlı binalar deprem yönetmeliğine uygun olarak inşaa edilse de zemin açısından mahalle sakinlerini ve ilçe halkını endişelendiriyor. SİT ilanı ve tarım alanında yerleşme mecburiyeti arasında kalan şehir yeni ve önemli karar arefesinde bulunuyor. Alaşehir Belediyesi bu noktada yeni kararlar almak için harekete geçti. Yapılaşma için belirlenecek yeni imara alanlarında zemin etüdleri daha titiz yapılacak ve bu etütler sonrası imar izni verilecek. Belediye kat sayısında belirli bir limitin üzerine çıkmayı düşünmüyor. Kentsel dönüşüme destek ve mevcut binaların güçlendirilmesi de alınan kararlar arasında bulunuyor.
Kahramanmaraş merkezli büyük depremin yaraları sarılırken yerleşim merkezlerindeki imar alanları da ülke gündeminde yerini aldı. Uzmanlar bir yandan yapı güvenliğine dikkat çekerekn bir yandan da imar alanlarına yani zemine ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Bir tarım şehri olan Alaşehir'de de imar alanları yeniden mercek altına alındı.

1969 yılında yıkıcı bir deprem yaşayan Alaşehir halkı, Kahramanmaraş merkezli şiddetli deprem sonrası büyük bir tedirgeinlik yaşamaya başladı. Alaşehir'in eski yerleşim alanları zemin açısından şehir halkını bir derece rahatlatırken diğer yandan bu alandaki yapıların eski olması bu binalarda oturanları ve şehir halkını endişelendiriyor. Demir yolu üzerindeki yerleşim alanlarındaki binaların büyük birçoğu deprem yönetmeliğinin çıkarıldığı tarihten önce inşaa edilmiş binalar. Bu alanlarda nispeten sert zemin insanları rahatlatırken binaların denetimden geçmemiş binalar olması korkuya neden oluyor.

SİT KARARI ESKİ ŞEHİRİ ADETA BİTİRDİ

Eski yapılaşma alanlarında zaman içiersinde temellerde tarihi eser kalıntılarının bulunması nedeniyle yapılaşma adeta durdu. Şehirin bu büyük alanı adeta bir harabe görünümünde. Çünkü şehrin 4 sur arasında kalan bölümü Kültür Ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından SİT alanı olarak tanımlandı. Bu karar sonrası bu alanda yapılama neredeyse tamamen durdu. Bu gelişme şehrin demir yolunun altında kalan ve daha önce tarım yapılan alanlarında yapılaşmayı beraberinde getirdi.

 İKİ MAHALLEDE ADETA BİR YENİ ŞEHİR KURULDU

İstasyon ve Kurtuluş mahallelerinde çok katlı binaların yapımı sonrası bu iki mahalle yaklaşık 20 bin nüfuslu bir şehire dönüştü. Bu iki mahallede yapılan çok katlı binalar deprem yönetmeliğine uygun olarak inşaa edilse de zemin açısından mahalle sakinlerini ve ilçe halkını endişelendiriyor.

SİT ilanı ve tarım alanında yerleşme mecburiyeti arasında kalan şehir yeni ve önemli karar arefesinde bulunuyor. Alaşehir Belediyesi bu noktada yeni kararlar almak için harekete geçti. Yapılaşma için belirlenecek yeni imara alanlarında zemin etüdleri daha titiz yapılacak ve bu etütler sonrası imar izni verilecek. Belediye kat sayısında belirli bir limitin üzerine çıkmayı düşünmüyor. Kentsel dönüşüme destek ve mevcut binaların güçlendirilmesi de alınan kararlar arasında bulunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.