Alaşehir Ovası'nda üzümleri kurutma zamanı

DÜNYA 08.09.2023 - 17:53, Güncelleme: 08.09.2023 - 17:53
 

Alaşehir Ovası'nda üzümleri kurutma zamanı

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün başkenti Alaşehir'de üreticilerin bağlardan kestikleri üzümler, kurutma alanlarına serilmeye başlandı. Üzümlerin kurutulma işlemlerinin başlamasıyla ovada renkli görüntüler oluşurken, olumsuz hava şartları nedeniyle kuru üzümde rekolte kaybı bu sezon yüzde 40 dolayında olması bekleniyor.
Alaşehir'de yaklaşık 200 bin dekar alanda Manisa il genelinde ise 807 bin 387 dekarlık alanda yaklaşık 50 bin aile, bağcılıktan geçimini sağlıyor. Türkiye'deki kurutmalık üzümün yüzde 85'i, sofralık üzümün yüzde 20'si Manisa'da üretiliyor. Bu bağlardan üretilen on binlerce ton çekirdeksiz kuru üzüm, Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Alaşehir'deki bağlarda Ağustos ayı itibariyle yoğun hasat temposu üzümlerin kesilmesiyle başlıyor. Kuruması için serilmesinin ardından kuruyan üzümlerin savrulması ve çuvallanması işlemleriyle de süreç son buluyor. MESAİ SABAH 05.30'da BAŞLIYOR Alaşehir’de sabah 05.30'da ilçenin belirli noktalarında toplanan üzüm işçileri servis veya traktörler ile üzüm bağlarına götürülüyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan toplanan yaş üzümler, metrelerce uzunluktaki sergilere seriliyor. Serim işleminin ardından potasyum ve zeytinyağlı karışım bulunan püskürtme cihazları ile üzümlerin tamamı şerbetlendirilerek kurutulmaya bırakılıyor. Yaklaşık iki hafta boyunca sergilerde kurutulan üzümler iç ve dış piyasaya satışa hazır hale getiriliyor. HAVA ŞARTLARINDAN DOLAYI REKOLTE KAYBI YAŞANDI  Bu sene üzümlerin hastalık ve hava şartlarından dolayı hem geç olması hem de rekoltenin düşük gerçekleşmesine rağmen üreticiler ülke ekonomisine katkı sağlamak için var güçleriyle çalışmaya devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağlardan hasat edilen üzümler boş arazilere  kurulan sergi alanlarına getirilerek kurutma işlemi için seriliyor. Kimi bandırma yoluyla üzümleri kurutmaya bırakırken kimi üreticiler de şerbetleme yöntemi kullanarak kurutma işlemini gerçekleştiriyor. Yeşil olarak serilen üzümler her gün koyu kahverengiye doğru renk değiştirirken Alaşehir Ovasında yaşanan renk cümbüşünde kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor.
Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün başkenti Alaşehir'de üreticilerin bağlardan kestikleri üzümler, kurutma alanlarına serilmeye başlandı. Üzümlerin kurutulma işlemlerinin başlamasıyla ovada renkli görüntüler oluşurken, olumsuz hava şartları nedeniyle kuru üzümde rekolte kaybı bu sezon yüzde 40 dolayında olması bekleniyor.

Alaşehir'de yaklaşık 200 bin dekar alanda Manisa il genelinde ise 807 bin 387 dekarlık alanda yaklaşık 50 bin aile, bağcılıktan geçimini sağlıyor. Türkiye'deki kurutmalık üzümün yüzde 85'i, sofralık üzümün yüzde 20'si Manisa'da üretiliyor. Bu bağlardan üretilen on binlerce ton çekirdeksiz kuru üzüm, Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Alaşehir'deki bağlarda Ağustos ayı itibariyle yoğun hasat temposu üzümlerin kesilmesiyle başlıyor. Kuruması için serilmesinin ardından kuruyan üzümlerin savrulması ve çuvallanması işlemleriyle de süreç son buluyor.

MESAİ SABAH 05.30'da BAŞLIYOR

Alaşehir’de sabah 05.30'da ilçenin belirli noktalarında toplanan üzüm işçileri servis veya traktörler ile üzüm bağlarına götürülüyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan toplanan yaş üzümler, metrelerce uzunluktaki sergilere seriliyor. Serim işleminin ardından potasyum ve zeytinyağlı karışım bulunan püskürtme cihazları ile üzümlerin tamamı şerbetlendirilerek kurutulmaya bırakılıyor. Yaklaşık iki hafta boyunca sergilerde kurutulan üzümler iç ve dış piyasaya satışa hazır hale getiriliyor.

HAVA ŞARTLARINDAN DOLAYI REKOLTE KAYBI YAŞANDI 

Bu sene üzümlerin hastalık ve hava şartlarından dolayı hem geç olması hem de rekoltenin düşük gerçekleşmesine rağmen üreticiler ülke ekonomisine katkı sağlamak için var güçleriyle çalışmaya devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağlardan hasat edilen üzümler boş arazilere  kurulan sergi alanlarına getirilerek kurutma işlemi için seriliyor. Kimi bandırma yoluyla üzümleri kurutmaya bırakırken kimi üreticiler de şerbetleme yöntemi kullanarak kurutma işlemini gerçekleştiriyor. Yeşil olarak serilen üzümler her gün koyu kahverengiye doğru renk değiştirirken Alaşehir Ovasında yaşanan renk cümbüşünde kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.