Alaşehir tarihi bu sergi ile gün yüzüne çıkarıldı

YAŞAM 06.06.2024 - 18:16, Güncelleme: 06.06.2024 - 18:16
 

Alaşehir tarihi bu sergi ile gün yüzüne çıkarıldı

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Türkoğlu tarafından Manisa Müze Müdürlüğü işbirliği ile St. Jean Kilisesi ören yerinde açılan ‘Tarih İçinde Alaşehir’ sergisi büyük ilgi görüyor. Antik çağdan günümüze Alaşehir’de yaşanan önemli gelişmelerin ele alındığı sergi, günümüzden geçmişe tarih yolculuğuna çıkma imkanı sağlıyor.
Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Türkoğlu tarafından İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan antik Philadelphia, bugünkü Alaşehir’deki St. Jean Kilisesi ören yerinde açılan ‘Tarih İçinde Alaşehir’ sergisi büyük ilgi gördü. Kentin tarihi sergi ile ziyaretçilere sunulurken, Alaşehir isminin ise ilk olarak 13. yüzyılda yazılı kayıtlarda ortaya çıktığı vurgulandı. İnci Türkoğlu, İbn Bîbî’nin Selçukname adlı Farsça eserinde ilk olarak Alaşehir isminin belirtildiğini ifade ederek; “Alaşehir isminin, fetih sonrasında kenti çok beğenen Yıldırım Bayezidʼin ‟ne âlâ şehirˮ demesinden geldiği halk arasında yaygın kabul görmüştür. Ancak 13. yüzyılda yaşayan İbn Bîbîʼnin Farsça eserinde ‟Rumʼun büyük beldelerinden biri olan Alaşehir sınırına vardıkları zaman...ˮ diye yazılıdır. Alaşehir ismini kulaktan duyup kendi dillerinde yazıya aktaran seyyahlar ise Allah-Shehr olarak yazıp kentin adını ‟Allahʼın kentiˮ olarak hatalı yorumlamıştır” dedi.   “ALAŞEHİR ve SARIGÖL’DE İLK YERLEŞİM YERLERİ”   Alaşehir ve Sarıgöl ilçe sınırları içerisinde 7 tarihöncesi yerleşim yeri olduğunu belirten İnci Türkoğlu; “Sarıkız Madensuyu İşletmesinin arkasında, Sarıkız Çayının batı yakasında yükselen Alaşehir (Gavurtepe) Höyüğü, Alaşehir'in tarih öncesi yerleşimidir. Genellikle Tunç Çağına (MÖ 3000- 1000) ait buluntular ele geçen höyükte 1986- 92 yılları arasında Recep Meriç tarafından kazı yapılmıştır.   “Sarıgöl’ün 16 km güneybatısında bulunan Kızılçukur Höyüğünde ve Gümüşçay Köyü yakınında Taklantepe’de Engin Akdeniz tarafından Son Neolitik’ten İlk Tunç Çağına uzanan geniş bir zamana ait buluntular tespit edilmiştir.   “Alaşehir ve Sarıgöl ilçe sınırları dahilinde yaptığı yüzey araştırmalarında toplam 5 höyük, 2 tepe üstü yerleşimi ve 1 yamaç yerleşimi kayda geçirilmiştir.  Bu höyükler ise Soğanlı Höyüğü, Gülistan, Alaşehir Höyüğü, Değirmenyıkığı Höyüğü, Taklantepe, Taşlıtepe, Bereketli Höyüğü ve Kızılçukur Höyüğü olarak bilinmektedir” ifadelerini kullandı.
Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Türkoğlu tarafından Manisa Müze Müdürlüğü işbirliği ile St. Jean Kilisesi ören yerinde açılan ‘Tarih İçinde Alaşehir’ sergisi büyük ilgi görüyor. Antik çağdan günümüze Alaşehir’de yaşanan önemli gelişmelerin ele alındığı sergi, günümüzden geçmişe tarih yolculuğuna çıkma imkanı sağlıyor.

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Türkoğlu tarafından İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan antik Philadelphia, bugünkü Alaşehir’deki St. Jean Kilisesi ören yerinde açılan ‘Tarih İçinde Alaşehir’ sergisi büyük ilgi gördü.

Kentin tarihi sergi ile ziyaretçilere sunulurken, Alaşehir isminin ise ilk olarak 13. yüzyılda yazılı kayıtlarda ortaya çıktığı vurgulandı. İnci Türkoğlu, İbn Bîbî’nin Selçukname adlı Farsça eserinde ilk olarak Alaşehir isminin belirtildiğini ifade ederek; “Alaşehir isminin, fetih sonrasında kenti çok beğenen Yıldırım Bayezidʼin ‟ne âlâ şehirˮ demesinden geldiği halk arasında yaygın kabul görmüştür. Ancak 13. yüzyılda yaşayan İbn Bîbîʼnin Farsça eserinde ‟Rumʼun büyük beldelerinden biri olan Alaşehir sınırına vardıkları zaman...ˮ diye yazılıdır. Alaşehir ismini kulaktan duyup kendi dillerinde yazıya aktaran seyyahlar ise Allah-Shehr olarak yazıp kentin adını ‟Allahʼın kentiˮ olarak hatalı yorumlamıştır” dedi.
 
“ALAŞEHİR ve SARIGÖL’DE İLK YERLEŞİM YERLERİ”
 
Alaşehir ve Sarıgöl ilçe sınırları içerisinde 7 tarihöncesi yerleşim yeri olduğunu belirten İnci Türkoğlu; “Sarıkız Madensuyu İşletmesinin arkasında, Sarıkız Çayının batı yakasında yükselen Alaşehir (Gavurtepe) Höyüğü, Alaşehir'in tarih öncesi yerleşimidir. Genellikle Tunç Çağına (MÖ 3000- 1000) ait buluntular ele geçen höyükte 1986- 92 yılları arasında Recep Meriç tarafından kazı yapılmıştır.
 
“Sarıgöl’ün 16 km güneybatısında bulunan Kızılçukur Höyüğünde ve Gümüşçay Köyü yakınında Taklantepe’de Engin Akdeniz tarafından Son Neolitik’ten İlk Tunç Çağına uzanan geniş bir zamana ait buluntular tespit edilmiştir.
 
“Alaşehir ve Sarıgöl ilçe sınırları dahilinde yaptığı yüzey araştırmalarında toplam 5 höyük, 2 tepe üstü yerleşimi ve 1 yamaç yerleşimi kayda geçirilmiştir.  Bu höyükler ise Soğanlı Höyüğü, Gülistan, Alaşehir Höyüğü, Değirmenyıkığı Höyüğü, Taklantepe, Taşlıtepe, Bereketli Höyüğü ve Kızılçukur Höyüğü olarak bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.