ALAŞEHİR’DE AĞAÇTAN YAPILAN ÇATAL ÇUBUKLA 'SU' BULUYOR, YUMURTA İLE YERİNİ TESPİT EDİYOR

YAŞAM 25.09.2023 - 16:34, Güncelleme: 25.09.2023 - 16:37
 

ALAŞEHİR’DE AĞAÇTAN YAPILAN ÇATAL ÇUBUKLA 'SU' BULUYOR, YUMURTA İLE YERİNİ TESPİT EDİYOR

Alaşehir’de, yağışların yetersiz kalması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler, çareyi yeraltı sularında arıyor. Bu amaçla ilçede yaşayan İsmail Çınar (43), dut ağacından yaptığı 'v' şeklinde çatal çubukla yeraltı su kaynaklarını arıyor. Yanında getirdiği yumurta ile de su kaynağının tam yerini tespit eden Çınar, geliştirdiği teknik ile suyun derinliğini de hesaplıyor. Görenler bu yönteme şaşıp kalırken, şimdiye kadar isabetli buluşları ile isminden sıkça söz ettiren Çınar, taleplere yetişemiyor.
Alaşehir’de vücudunun yer altı su kaynaklarına tepki verdiğini söyleyen İsmail Çınar, 30 yıldır ağaçtan yapılmış çatal çubukla gezerek bu kaynakların yerini tespit ediyor. Tahminlerinin yüzde 90 oranında doğru çıktığını ve 30 yıldır bu işle uğraştığını belirten Çınar, Türkiye'nin her ilinden talep aldığını, artık yetişemediğini söyledi.   YUMURTA İLE SUYUN MERKEZİNİ BULUYOR   Alaşehir’e bağlı Tepeköy Mahallesi'nde ikamet eden ve çiftçilikle uğraşan İsmail Çınar, 30 yıl önce bu yöntem ile su bulan Konya'lı bir sondajcıdan el aldığını ve sonrasında kendisinin de bu yöntem ile çok rahat bir şekilde su bulabildiğini belirtti. Kılıç bu yöntem ile çevre köy, ilçe ve illere de yardım elini uzatıyor. Bölgede 2 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle, taleplere yetişemeyen Kılıç, bazen gece yarılarına kadar su aradığını söylüyor.Elindeki çatal çubuk ve vücudundaki hareketlilik sayesinde suyu bulduğunu söyleyen Kılıç, kaynak suyun ne kadar derinlikte ve saniyede kaç litre olduğunu bile tahmin ettiğini söyledi. Yanında getirdiği yumurta ile de suyun merkezini belirleyen ve tahminlerinde büyük oranda başarılı olan İsmail Kılıç taleplere yetişemiyor.   DENEMEK İÇİN ÇAĞIRDIM YÜZDE YÜZ TUTTURDU   İzmir'de yaşayan ve Alaşehir’e bağlı Tepeköy Mahallesi'nde üzüm bağı bulunan Hidayet Yaşar arazisinde su bulma döneminde yaşananları şöyle anlattı; "Ben memur emeklisiyim ve İzmir'de ikamet ediyorum. Yazları ailemle birlikte bağ evimize geliyoruz. Arazimize su çaktırmak istemiştik profesyonel sondaj ekiplerini çağırdık. Ekipler yaptıkları analiz ve ölçümler ile su kaynaklarının yerini tespit ettiler. O dönem İsmail Çınar'ın da yumurta yöntemiyle su bulduğunu duymuştum. Onu test etmek için arazime çağırdım ve suyun olup olmadığına bakmasını istedim. Önce V şeklindeki çomağıyla arazide gezdi ve su olan bölgeyi belirledi. Sonrasında ise cebinden bir yumurta çıkartarak suyun merkezini buldu. Yumurta suyun merkezine geldiği zaman dik bir konuma geldi. Merkezden uzaklaştığında ise tekrar yatay konuma geldi. Tespit ettiği su merkezi sondajcıların tespit ettiği yerdi. Nokta atış yapmıştı. Kullandığı yönteme hem ben hem de ailem şaşıp kaldık" ifadelerini kullandı.
Alaşehir’de, yağışların yetersiz kalması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler, çareyi yeraltı sularında arıyor. Bu amaçla ilçede yaşayan İsmail Çınar (43), dut ağacından yaptığı 'v' şeklinde çatal çubukla yeraltı su kaynaklarını arıyor. Yanında getirdiği yumurta ile de su kaynağının tam yerini tespit eden Çınar, geliştirdiği teknik ile suyun derinliğini de hesaplıyor. Görenler bu yönteme şaşıp kalırken, şimdiye kadar isabetli buluşları ile isminden sıkça söz ettiren Çınar, taleplere yetişemiyor.

Alaşehir’de vücudunun yer altı su kaynaklarına tepki verdiğini söyleyen İsmail Çınar, 30 yıldır ağaçtan yapılmış çatal çubukla gezerek bu kaynakların yerini tespit ediyor. Tahminlerinin yüzde 90 oranında doğru çıktığını ve 30 yıldır bu işle uğraştığını belirten Çınar, Türkiye'nin her ilinden talep aldığını, artık yetişemediğini söyledi.

 

YUMURTA İLE SUYUN MERKEZİNİ BULUYOR

 

Alaşehir’e bağlı Tepeköy Mahallesi'nde ikamet eden ve çiftçilikle uğraşan İsmail Çınar, 30 yıl önce bu yöntem ile su bulan Konya'lı bir sondajcıdan el aldığını ve sonrasında kendisinin de bu yöntem ile çok rahat bir şekilde su bulabildiğini belirtti. Kılıç bu yöntem ile çevre köy, ilçe ve illere de yardım elini uzatıyor. Bölgede 2 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle, taleplere yetişemeyen Kılıç, bazen gece yarılarına kadar su aradığını söylüyor.Elindeki çatal çubuk ve vücudundaki hareketlilik sayesinde suyu bulduğunu söyleyen Kılıç, kaynak suyun ne kadar derinlikte ve saniyede kaç litre olduğunu bile tahmin ettiğini söyledi. Yanında getirdiği yumurta ile de suyun merkezini belirleyen ve tahminlerinde büyük oranda başarılı olan İsmail Kılıç taleplere yetişemiyor.

 

DENEMEK İÇİN ÇAĞIRDIM YÜZDE YÜZ TUTTURDU

 

İzmir'de yaşayan ve Alaşehir’e bağlı Tepeköy Mahallesi'nde üzüm bağı bulunan Hidayet Yaşar arazisinde su bulma döneminde yaşananları şöyle anlattı; "Ben memur emeklisiyim ve İzmir'de ikamet ediyorum. Yazları ailemle birlikte bağ evimize geliyoruz. Arazimize su çaktırmak istemiştik profesyonel sondaj ekiplerini çağırdık. Ekipler yaptıkları analiz ve ölçümler ile su kaynaklarının yerini tespit ettiler. O dönem İsmail Çınar'ın da yumurta yöntemiyle su bulduğunu duymuştum. Onu test etmek için arazime çağırdım ve suyun olup olmadığına bakmasını istedim. Önce V şeklindeki çomağıyla arazide gezdi ve su olan bölgeyi belirledi. Sonrasında ise cebinden bir yumurta çıkartarak suyun merkezini buldu. Yumurta suyun merkezine geldiği zaman dik bir konuma geldi. Merkezden uzaklaştığında ise tekrar yatay konuma geldi. Tespit ettiği su merkezi sondajcıların tespit ettiği yerdi. Nokta atış yapmıştı. Kullandığı yönteme hem ben hem de ailem şaşıp kaldık" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.