ALAŞEHİR’DE ESNAF ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

21.02.2022 - 09:34, Güncelleme: 03.12.2022 - 06:42
 

ALAŞEHİR’DE ESNAF ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Alaşehir'de Pandemi sürecinde mekanları uzun süre kapalı kalan, oyun yasağı nedeniyle de zor günler geçiren kahvehaneci esnafı şimdilerde ise artan maliyetler ve elektrik faturalarından dertli. Özellikle küçük esnaf gelen faturalar karşısında ne yapacağını kara kara düşünüyor.
Alaşehir'de küçük esnaf artan maliyetler karşısında ne yapacağını şaşırdı. Geçtiğimiz aya göre elektrik faturası 2 kat artış gösteren çay ocağı işletmecisi Yeşilçam Çay Evi sahibi Erhan Almas "Geçen ay elektrik faturam bin TL gelmişti. Bu ay ise geçen aya göre hemen hemen aynı oranda elektrik kullanmama rağmen iki kat elektrik faturası geldi. Çay ocağım 6 metrekare büyüklükte. Isınma için kömür sobası kullanıyorum. Sadece çay demlediğim ocağım çalışıyor başka enerji harcayacak bir şeyim yok. Hal böyle iken 2 bin TL fatura bizi ister istemez olumsuz etkiledi. Sadece elektrik faturamı ödeyebilmem için yaklaşık bin adetten fazla çay satmam gerekiyor. Tabi bununla da bitmiyor. Dükkan kirası, çay, şeker,işçi yevmiyesi, ısınma için odun kömür derken nefes alamayacak duruma geliyoruz. Bunların yanında fiyatı en çok artan tüp var tabi birde. Ayda ortalama 4 büyük tüp değiştiriyorum. Yetkililerden elektrik faturaları için destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı. ESNAF DERTLİ: ÇÖZÜM BEKLİYOR Küçük esnaf olarak dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Almas: "Günlük ortalama 16 saat ayakta durup helalinden para kazanıp evimize ekmek götürebilmek için çaba harcıyoruz. Üst üste gelen zamlar neticesinde zor günlerden geçiyoruz. Dükkanım büyük değil 6 metrekare. Geçen ay bin 200 TL gelen elektrik faturam bu ay iki bin 500 TL geldi. Esnafın bu parayı çay satarak kazanması mümkün mü? Akla mantığa uygun değil. Kahvehanelerimizde elektrik olmadan olmaz. Çay ocaklarımız bile elektrikli. Diğer esnaf arkadaşlarda klima ve ısınma cihazları var. Mecburen yakıyorlar ısınmak için. Devletimizin bir an önce önemli kararlar alması gerekiyor. Pandemi döneminde bir yıla yakın dönemde zaten kepenklerimizi kapattık. Şimdilerde ise yüksek zamlar elimizi kolumuzu bağlıyor. Şekere ayrı zam, suya ayrı zam, maden suyuna ayrı zam, kömüre ayrı zam, tüpe ayrı zam...Esnaf olarak çaya  50 kuruş zam yaptığımızda utanarak abi zam yaptık diyerek vatandaşlara uzun uzun açıklama yapmak zorunda kalıyoruz. Şimdi yetkililere sormak istiyorum, kaç bin çay satarak sadece elektrik faturamı öderim. Yetkililerin sesimizi duyacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Alaşehir'de Pandemi sürecinde mekanları uzun süre kapalı kalan, oyun yasağı nedeniyle de zor günler geçiren kahvehaneci esnafı şimdilerde ise artan maliyetler ve elektrik faturalarından dertli. Özellikle küçük esnaf gelen faturalar karşısında ne yapacağını kara kara düşünüyor.

Alaşehir'de küçük esnaf artan maliyetler karşısında ne yapacağını şaşırdı. Geçtiğimiz aya göre elektrik faturası 2 kat artış gösteren çay ocağı işletmecisi Yeşilçam Çay Evi sahibi Erhan Almas "Geçen ay elektrik faturam bin TL gelmişti. Bu ay ise geçen aya göre hemen hemen aynı oranda elektrik kullanmama rağmen iki kat elektrik faturası geldi. Çay ocağım 6 metrekare büyüklükte. Isınma için kömür sobası kullanıyorum. Sadece çay demlediğim ocağım çalışıyor başka enerji harcayacak bir şeyim yok. Hal böyle iken 2 bin TL fatura bizi ister istemez olumsuz etkiledi. Sadece elektrik faturamı ödeyebilmem için yaklaşık bin adetten fazla çay satmam gerekiyor. Tabi bununla da bitmiyor. Dükkan kirası, çay, şeker,işçi yevmiyesi, ısınma için odun kömür derken nefes alamayacak duruma geliyoruz. Bunların yanında fiyatı en çok artan tüp var tabi birde. Ayda ortalama 4 büyük tüp değiştiriyorum. Yetkililerden elektrik faturaları için destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ESNAF DERTLİ: ÇÖZÜM BEKLİYOR

Küçük esnaf olarak dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Almas: "Günlük ortalama 16 saat ayakta durup helalinden para kazanıp evimize ekmek götürebilmek için çaba harcıyoruz. Üst üste gelen zamlar neticesinde zor günlerden geçiyoruz. Dükkanım büyük değil 6 metrekare. Geçen ay bin 200 TL gelen elektrik faturam bu ay iki bin 500 TL geldi. Esnafın bu parayı çay satarak kazanması mümkün mü? Akla mantığa uygun değil. Kahvehanelerimizde elektrik olmadan olmaz. Çay ocaklarımız bile elektrikli. Diğer esnaf arkadaşlarda klima ve ısınma cihazları var. Mecburen yakıyorlar ısınmak için. Devletimizin bir an önce önemli kararlar alması gerekiyor. Pandemi döneminde bir yıla yakın dönemde zaten kepenklerimizi kapattık. Şimdilerde ise yüksek zamlar elimizi kolumuzu bağlıyor. Şekere ayrı zam, suya ayrı zam, maden suyuna ayrı zam, kömüre ayrı zam, tüpe ayrı zam...Esnaf olarak çaya  50 kuruş zam yaptığımızda utanarak abi zam yaptık diyerek vatandaşlara uzun uzun açıklama yapmak zorunda kalıyoruz. Şimdi yetkililere sormak istiyorum, kaç bin çay satarak sadece elektrik faturamı öderim. Yetkililerin sesimizi duyacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.