Alaşehir'de yeni açılması planlanan jeotermal kuyularına mahkemeden red!

DÜNYA 27.08.2023 - 15:21, Güncelleme: 27.08.2023 - 15:21
 

Alaşehir'de yeni açılması planlanan jeotermal kuyularına mahkemeden red!

Alaşehir Ziraat Odasının başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle yeni jeotermal kuyuların açılmasına karşı açtığı davada mahkemeden çiftçileri sevindiren karar çıktı. Kemaliye ve Toygar Mahalleleri mevkiinde yapılması planlanan jeotermal kaynak arama kuyusu açılması projesi ile ilgili düzenlenen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını mahkeme iptal etti.
Alaşehir Ziraat Odası Başkanlığı'nca açılan davada; özel bir şirket tarafından yapımı planlanan 4 adet sondaj kuyusunun , tarımsal faaliyeti olumsuz etkilemesi, jeofizik, biyolojik, çevresel etki (toz, duman etkisi) ve en önemlisi de "Büyük Ova Koruma Alanı" içinde yer almasından dolayı Manisa 1. İdare Mahkemesi ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını Danıştay yolu açık olmak üzere iptal etti. Jeotermal Kuyularına Alaşehir Ziraat Odası Dava Açtı Kemaliye ve Toygar Mahalleleri mevkiinde 4 adet jeotermal kaynak arama kuyusu açılması projesi ile ilgili Manisa Valiliğinin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı Alaşehir Ziraat Odası başkanlığı tarafından dava açıldı. Dava dilekçesinde “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka, mevzuata, Anayasal ilkelere, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, jeotermal atık suların hem sulama sularında hem de bu su ile sulanan topraklarda olumsuz etkiler oluşturduğu, dolayısıyla bu alanlarda tarımı yapılan bitkilere özellikle de bora çok duyarlı üzüm bağlarına zarar verdiği dile getirildi. Dilekçede ayrıca projenin gerçekleştirileceği alanın tarım arazisi niteliğinde kuyu lokasyonlarının ise tarım ve mera niteliğinde olduğu, bu alanın birinci sınıf tarım ve sulama alanı içerisinde, üzüm bağlarının arasında olduğu, bu alanın içerisinde projenin gerçekleştirilmesinin tarım ve sulama alanlarını risk ve tehlike altına soktuğu, arazinin mera vasfının kaldırılmış olmasının da sorunun boyutunu ortaya koyduğu ifadelerine yer verildi. 2019’daki Jeotermal Patlaması Örnek Gösterildi Dilekçede yerleşim yerlerine de çok yakın konumda olan projenin ayrıca Alaşehir çayına, dere yataklarına, gölet alanına ve su kaynaklarına yakın konumda olduğu, santralin bu alanda kurulması halinde sondaj sırasında ve işletme aşamasında açığa çıkan jeotermal sıvının Alaşehir çayına bırakılmasının çok büyük bir çevre kirliliğine neden olabileceği gibi risklere de vurgu yapıldı. Dava dilekçesinde 23.01.2019 tarihinde Alaşehir Toygar Mahallesi'ndeki jeotermal kuyuda meydana gelen patlamadan yeraltından fışkıran kaynar jeotermal sularının toprağı, ağaçları ve yer altı sularını zehirlediği, ciddi bir çevre felaketi yaşandığı bilgisi de aktarılarak, projenin çevreye zarar verebileceği ve ciddi bir risk oluşturduğu iddiaları ile ÇED Gerekli değildir kararının iptali istendi.
Alaşehir Ziraat Odasının başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle yeni jeotermal kuyuların açılmasına karşı açtığı davada mahkemeden çiftçileri sevindiren karar çıktı. Kemaliye ve Toygar Mahalleleri mevkiinde yapılması planlanan jeotermal kaynak arama kuyusu açılması projesi ile ilgili düzenlenen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını mahkeme iptal etti.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanlığı'nca açılan davada; özel bir şirket tarafından yapımı planlanan 4 adet sondaj kuyusunun , tarımsal faaliyeti olumsuz etkilemesi, jeofizik, biyolojik, çevresel etki (toz, duman etkisi) ve en önemlisi de "Büyük Ova Koruma Alanı" içinde yer almasından dolayı Manisa 1. İdare Mahkemesi ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını Danıştay yolu açık olmak üzere iptal etti.

Jeotermal Kuyularına Alaşehir Ziraat Odası Dava Açtı

Kemaliye ve Toygar Mahalleleri mevkiinde 4 adet jeotermal kaynak arama kuyusu açılması projesi ile ilgili Manisa Valiliğinin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı Alaşehir Ziraat Odası başkanlığı tarafından dava açıldı. Dava dilekçesinde “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka, mevzuata, Anayasal ilkelere, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, jeotermal atık suların hem sulama sularında hem de bu su ile sulanan topraklarda olumsuz etkiler oluşturduğu, dolayısıyla bu alanlarda tarımı yapılan bitkilere özellikle de bora çok duyarlı üzüm bağlarına zarar verdiği dile getirildi. Dilekçede ayrıca projenin gerçekleştirileceği alanın tarım arazisi niteliğinde kuyu lokasyonlarının ise tarım ve mera niteliğinde olduğu, bu alanın birinci sınıf tarım ve sulama alanı içerisinde, üzüm bağlarının arasında olduğu, bu alanın içerisinde projenin gerçekleştirilmesinin tarım ve sulama alanlarını risk ve tehlike altına soktuğu, arazinin mera vasfının kaldırılmış olmasının da sorunun boyutunu ortaya koyduğu ifadelerine yer verildi.

2019’daki Jeotermal Patlaması Örnek Gösterildi

Dilekçede yerleşim yerlerine de çok yakın konumda olan projenin ayrıca Alaşehir çayına, dere yataklarına, gölet alanına ve su kaynaklarına yakın konumda olduğu, santralin bu alanda kurulması halinde sondaj sırasında ve işletme aşamasında açığa çıkan jeotermal sıvının Alaşehir çayına bırakılmasının çok büyük bir çevre kirliliğine neden olabileceği gibi risklere de vurgu yapıldı. Dava dilekçesinde 23.01.2019 tarihinde Alaşehir Toygar Mahallesi'ndeki jeotermal kuyuda meydana gelen patlamadan yeraltından fışkıran kaynar jeotermal sularının toprağı, ağaçları ve yer altı sularını zehirlediği, ciddi bir çevre felaketi yaşandığı bilgisi de aktarılarak, projenin çevreye zarar verebileceği ve ciddi bir risk oluşturduğu iddiaları ile ÇED Gerekli değildir kararının iptali istendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.