Alaşehirli Üzeyir Ustanın radyoları zamanda yolculuğa çıkarıyor

YAŞAM 05.12.2023 - 15:05, Güncelleme: 05.12.2023 - 15:05
 

Alaşehirli Üzeyir Ustanın radyoları zamanda yolculuğa çıkarıyor

Alaşehir’de yaşayan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten, 40 yılı aşkın süredir radyo tamiri yapıyor. Kökten, geçmişi bir asra dayanan radyoların da bulunduğu koleksiyonuna gözü gibi bakıyor. Mesleğini sürdürmeye devam eden Kökten, yetiştirecek çırak bulamadığı için ilçede yaşayan son radyo tamircisi.
Endüstriyel ve teknolojik ürünlere rağbet artmasına rağmen yarım asra yakın süredir Alaşehir'de radyo tamirciliği yapan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten mesleğini hala büyük bir özveriyle yapıyorlar. Alaşehir'de 40 yılı aşkın süredir radyo tamirciliği yapan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten, mesleğe 12 yaşında çıraklıkla başladı ve bugün hala 7 nolu çarşıdaki dükkanında radyo tamir etmeye devam ediyor. Tamir ettiği cihazların yerini teknolojik ürünler alsa da Kökten, mesleğini tutkuyla sürdürmekte kararlı. "Var olan ustalar gittikten sonra meslek de bitecek" Eski cihazları hala tamir için getirenlerin olduğunu ifade eden Üzeyir Kökten, şunları söyledi: "Baba yadigarı, dede yadigarı gibi hediye ve hatıra ürünler tamire geliyor. Çok eskilerde zaten yayın yok. Yayıncılık tamamen FM'e geçti. Eski radyolar; orta, uzun ve kısa dalga olarak geçiyorlar. Çok eski teypler var hala çalışır durumda. Ufak tefek arızları oluyor onları da tamir ederek kullanılır hale getiriyoruz" dedi. Radyo kullanımının yıllar içerisinde azaldığını dile getiren Kökten, "Gerçek anlamda radyo kullanıcıları hala var. Günümüzde radyo imal edilmiyor, radyo üretimi yok artık. Şimdi telefonlarda radyo var. Benim burada dinlediğim radyo 40 seneden beri çalıyor.  Bizim yaşlarımızdaki insanlar bu tip cihazlar kullanıyorlar. Ama gençler eski şarkıları, eski türküleri telefonlardan dinliyorlar. Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın. Onun içindeki çekim alanı daha geniş. Telefonlar internet üzerinden yayını alıyorlar. Müzikten anlayan bir kişi plak veya şerit bandı veya normal kaseti dinler ve arasındaki farkı anlar. Eğer müzikten anlıyorsa tabi. Bizler bu mesleği gücümüzün yettiği yere kadar yaşatacağız. Mesleğin yaşaması için usta yetişmiyor, çırak yok. Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter" ifadelerini kullandı. "Radyo dinlemeden yapamam" Alaşehir'in Bahadır Mahallesi’nde ikamet eden 72 yaşındaki Mehmet Tosun radyosu bozulduğu için tamire getirdiğini belirterek; "Bizler radyoya alışkınız. Bağda bahçede illa o radyo çalacak. Onu dinlemesi bana ayrı bir keyif veriyor. Radyom arıza yaptığı için tamire getirdim. Sağolsun ustam hemen çözdü sorunu. Radyosuz vakit geçmiyor" ifadelerini kullandı.
Alaşehir’de yaşayan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten, 40 yılı aşkın süredir radyo tamiri yapıyor. Kökten, geçmişi bir asra dayanan radyoların da bulunduğu koleksiyonuna gözü gibi bakıyor. Mesleğini sürdürmeye devam eden Kökten, yetiştirecek çırak bulamadığı için ilçede yaşayan son radyo tamircisi.

Endüstriyel ve teknolojik ürünlere rağbet artmasına rağmen yarım asra yakın süredir Alaşehir'de radyo tamirciliği yapan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten mesleğini hala büyük bir özveriyle yapıyorlar.

Alaşehir'de 40 yılı aşkın süredir radyo tamirciliği yapan 65 yaşındaki Üzeyir Kökten, mesleğe 12 yaşında çıraklıkla başladı ve bugün hala 7 nolu çarşıdaki dükkanında radyo tamir etmeye devam ediyor. Tamir ettiği cihazların yerini teknolojik ürünler alsa da Kökten, mesleğini tutkuyla sürdürmekte kararlı.

"Var olan ustalar gittikten sonra meslek de bitecek"

Eski cihazları hala tamir için getirenlerin olduğunu ifade eden Üzeyir Kökten, şunları söyledi: "Baba yadigarı, dede yadigarı gibi hediye ve hatıra ürünler tamire geliyor. Çok eskilerde zaten yayın yok. Yayıncılık tamamen FM'e geçti. Eski radyolar; orta, uzun ve kısa dalga olarak geçiyorlar. Çok eski teypler var hala çalışır durumda. Ufak tefek arızları oluyor onları da tamir ederek kullanılır hale getiriyoruz" dedi.

Radyo kullanımının yıllar içerisinde azaldığını dile getiren Kökten, "Gerçek anlamda radyo kullanıcıları hala var. Günümüzde radyo imal edilmiyor, radyo üretimi yok artık. Şimdi telefonlarda radyo var. Benim burada dinlediğim radyo 40 seneden beri çalıyor. 

Bizim yaşlarımızdaki insanlar bu tip cihazlar kullanıyorlar. Ama gençler eski şarkıları, eski türküleri telefonlardan dinliyorlar. Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın. Onun içindeki çekim alanı daha geniş. Telefonlar internet üzerinden yayını alıyorlar. Müzikten anlayan bir kişi plak veya şerit bandı veya normal kaseti dinler ve arasındaki farkı anlar. Eğer müzikten anlıyorsa tabi. Bizler bu mesleği gücümüzün yettiği yere kadar yaşatacağız. Mesleğin yaşaması için usta yetişmiyor, çırak yok. Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter" ifadelerini kullandı.

"Radyo dinlemeden yapamam"

Alaşehir'in Bahadır Mahallesi’nde ikamet eden 72 yaşındaki Mehmet Tosun radyosu bozulduğu için tamire getirdiğini belirterek; "Bizler radyoya alışkınız. Bağda bahçede illa o radyo çalacak. Onu dinlemesi bana ayrı bir keyif veriyor. Radyom arıza yaptığı için tamire getirdim. Sağolsun ustam hemen çözdü sorunu. Radyosuz vakit geçmiyor" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.