ASIRLARDIR ORJİNALLİĞİNİ KORUYAN YAPI; ŞEYH SİNAN CAMİİ

Türbenin kitâbesinden caminin, Bursa’dan gelerek Alaşehir’e yerleşen Emîr Sultan’ın halifelerinden Şeyh Sinan Efendi (ö. 887/1482) tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Harim kapısı üzerinde bulunan sülüs kitâbe ise 1236 (1821) yılındaki onarıma aittir. Millî Mücadele yıllarında depo şeklinde kullanılan cami 1964’te esaslı bir onarım görmüş, 1969 depreminde harap olduktan sonra halk tarafından tamir ettirilerek ibadete açılmıştır.

ZAVİYE VE KÜTÜPHANESİ YANGINDA ZARAR GÖRDÜ

 Camii planı; Osmanlı sanatının ilk dönemlerinde olduğu gibi çok kubbeli ulu cami tipinde ele alınmıştır. Asıl mekan 6 kubbe ile, son cemaat mahalli 3 kubbe ile örtülüdür. Kubbelerin ağırlığı, içerdeki iki sütuna ve duvarlara verilmiştir. Kubbeler kurşunla kaplıdır. İçeride görüşen kalem işi süslemeleri orijinaldir. Mihrap ve minber bize o devir mimarisi hakkında en iyi bilgileri verir. Duvar örgüsü Osmanlı sanatının ilk devirlerinde görülen; iki sıra tuğla, bir sıra taş tekniğine göre yapılmıştır. Tarihi ve sanat değeri olan bu camiinin zaviye ve kütüphanesi yangın sonucunda yıkılmıştır.

 ŞEYH SİNAN TÜRBESİ

 Şeyh Sinan camiinin avlusunda bulunan bu türbe, kapısı üzerindeki sülüs kitabeye göre; hicri 870, Miladi 1465 yılında yapılmıştır. Yine aynı kitabeye göre Şeyh Sinan 1482 yılında ölmüştür.

Kare plana sahip olan türbenin üzeri kurşun kaplıdır. Burada da ilk devir Osmanlı mimarisinde görülen iki sıra tuğla, bir sıra taş örgü tekniği kullanılmıştır. Şeyh Sinan ve aile efradı bu türbede medfundur. Cami avlusunda şadırvan ve mezar taşları bulunmaktadır.

Cami ve özellikle türbe ziyaretçilerin ilgisini çekmiştir. Kimileri bir dilek ve duada bulunmak için, kimileri de sadece bir Fatiha okumak için türbeyi ziyaret etmektedir. Caminin arka bahçesinde bir işadamı tarafından uzun yıllar Ramazan aylarında iftar düzenlenmişti. Son yıllarda bu geleneğin uygulanmadığı gözleniyor.