Büyük Taarruz Bisiklet Turu ekbi Alaşehir’de

DÜNYA 08.09.2023 - 17:24, Güncelleme: 08.09.2023 - 17:24
 

Büyük Taarruz Bisiklet Turu ekbi Alaşehir’de

Osman Kutlu başkanlığında, tamamen gönüllülerden oluşan Organizasyon Komitesi tarafından gerçekleştirilen Büyük Taarruz Bisiklet Turu, Killik üzerinden Alaşehir’e ulaştı.
Büyük Taarruz Bisiklet turu organizatörü Osman Kutlu, Philadelphia-Alaşehir, dönemin en büyük, zengin ve gelişmiş kasabalarından biri olduğunu belirterek,”Tarımsal ürünleriyle Alaşehir, Avrupa’nın da gözbebeğidir. Aynı zamanda Milli Mücadelede de çok önemli bir yere sahiptir. İşgale ilk tepki veren yerlerin başında gelir. Protesto mitingleri, toplantıları, kongreleri, gizli teşkilatlanmaları, maddi ve malzeme destekleri üst düzeydedir. İzmir’in işgaline karşı İlk kadın cemiyeti burada kurulmuştur. Makbule ve Nebile isimli iki kadın tarafından 17 Mayıs 1919 tarihinde kurulan Alaşehir Kadınlar Cemiyeti, Alaşehirli kadınları örgütleyerek 18 Mayıs 1919 tarihinde de İzmir’in işgalini protesto için ilk mitinglerden birini gerçekleştirmişlerdir. Bu miting sonunda Makbule ve Nebile imzalarıyla itilaf devletleri temsilcilerine protesto telgrafları göndermişlerdir”dedi. “Milli Mücadele’ye destek verenler çok olduğu kadar karşı çıkanlar da vardır” Tur organizatörü Osman Kutlu,” Bekir Sami Bey, Kuvay-i Milliye teşkilatını kurmak üzere Alaşehir’e geldiğinde, cami cami, köy köy gezip halka Milli Mücadele aleyhinde propaganda yapan zamanın “akil”leri olan 4 imamı Kaymakamlık Binası’nın önüne getirtmiş ve hiç bir şey söylemeden tabancasını çekip dördünü de öldürmüştür. Milli Mücadele’ye destek verenler çok olduğu kadar karşı çıkanlar da vardır, çekimser kalanlar da. Yerli Rumlar da Türklere ve özellikle Milli Mücadeleye karşı çok sert tavırlar içindedir. 25 Mayıs 1919 ‘da Manisa işgal edilir. Manisa’nın işgalinden önce (Bekir Sami Beyin emri ile) Manisa Mevzi Komutanı Zeki Bey sekiz dağ obüsü, dört makinalı tüfek birliği, 68.Alay ve karargâh mahiyeti ile Alaşehir’e çekilir. Manisa’daki cephaneliklerden alıp yanında getirdiği 500 mavzer ve 300 sandık mermiyi emin kişilere teslim etmek ve Kuvayi Milliye birliklerine dağıtılmak üzere saklamak ister ancak Rumların korkusundan kimse kabul etmez. Daha sonra Çavuşlar köyünden Mehmet Ali Çetin ve babası Hacı Hasan Ağa bu görevi kabul ederler. Silahlar ağıla saklanır ve Kuvayi Milliye birliklerine dağıtılır. Daha sonra Yunan işgali ile bu baba oğul tutuklanır ve Atina ya sürgüne gönderilir. Bu olay Yaşar Kemal ve Aziz Nesin tarafından öyküleştirilmiştir. Alaşehir, 24 Haziran 1920 tarihinde, Ankara Hükümeti’ne Sevr anlaşmasını zorla kabul ettirmek amacıyla işgal edilmiş ve 05 Eylül 1922 günü bu işgalden kurtulabilmiştir”dedi.
Osman Kutlu başkanlığında, tamamen gönüllülerden oluşan Organizasyon Komitesi tarafından gerçekleştirilen Büyük Taarruz Bisiklet Turu, Killik üzerinden Alaşehir’e ulaştı.

Büyük Taarruz Bisiklet turu organizatörü Osman Kutlu, Philadelphia-Alaşehir, dönemin en büyük, zengin ve gelişmiş kasabalarından biri olduğunu belirterek,”Tarımsal ürünleriyle Alaşehir, Avrupa’nın da gözbebeğidir. Aynı zamanda Milli Mücadelede de çok önemli bir yere sahiptir. İşgale ilk tepki veren yerlerin başında gelir. Protesto mitingleri, toplantıları, kongreleri, gizli teşkilatlanmaları, maddi ve malzeme destekleri üst düzeydedir.

İzmir’in işgaline karşı İlk kadın cemiyeti burada kurulmuştur. Makbule ve Nebile isimli iki kadın tarafından 17 Mayıs 1919 tarihinde kurulan Alaşehir Kadınlar Cemiyeti, Alaşehirli kadınları örgütleyerek 18 Mayıs 1919 tarihinde de İzmir’in işgalini protesto için ilk mitinglerden birini gerçekleştirmişlerdir. Bu miting sonunda Makbule ve Nebile imzalarıyla itilaf devletleri temsilcilerine protesto telgrafları göndermişlerdir”dedi.

“Milli Mücadele’ye destek verenler çok olduğu kadar karşı çıkanlar da vardır”

Tur organizatörü Osman Kutlu,” Bekir Sami Bey, Kuvay-i Milliye teşkilatını kurmak üzere Alaşehir’e geldiğinde, cami cami, köy köy gezip halka Milli Mücadele aleyhinde propaganda yapan zamanın “akil”leri olan 4 imamı Kaymakamlık Binası’nın önüne getirtmiş ve hiç bir şey söylemeden tabancasını çekip dördünü de öldürmüştür.

Milli Mücadele’ye destek verenler çok olduğu kadar karşı çıkanlar da vardır, çekimser kalanlar da. Yerli Rumlar da Türklere ve özellikle Milli Mücadeleye karşı çok sert tavırlar içindedir. 25 Mayıs 1919 ‘da Manisa işgal edilir. Manisa’nın işgalinden önce (Bekir Sami Beyin emri ile) Manisa Mevzi Komutanı Zeki Bey sekiz dağ obüsü, dört makinalı tüfek birliği, 68.Alay ve karargâh mahiyeti ile Alaşehir’e çekilir.

Manisa’daki cephaneliklerden alıp yanında getirdiği 500 mavzer ve 300 sandık mermiyi emin kişilere teslim etmek ve Kuvayi Milliye birliklerine dağıtılmak üzere saklamak ister ancak Rumların korkusundan kimse kabul etmez. Daha sonra Çavuşlar köyünden Mehmet Ali Çetin ve babası Hacı Hasan Ağa bu görevi kabul ederler. Silahlar ağıla saklanır ve Kuvayi Milliye birliklerine dağıtılır.

Daha sonra Yunan işgali ile bu baba oğul tutuklanır ve Atina ya sürgüne gönderilir. Bu olay Yaşar Kemal ve Aziz Nesin tarafından öyküleştirilmiştir. Alaşehir, 24 Haziran 1920 tarihinde, Ankara Hükümeti’ne Sevr anlaşmasını zorla kabul ettirmek amacıyla işgal edilmiş ve 05 Eylül 1922 günü bu işgalden kurtulabilmiştir”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve beseylul.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.