Evcil Hayvanlarda İç Parazite Dikkat!
Evcil Hayvanlarda İç Parazite Dikkat!
Evde kedi, köpek gibi evcil hayvan besleyenler ya da hayvancılıkla uğraşanlarda görülen ve halk arasında “kedi, köpek kisti” olarak da bilinen “karaciğer kist hidatiği” hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşarak yaşamı tehdit edebiliyor. Alaşehirli Veteriner Hekim Taner Çelik, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için evcil hayvanların iç parazitlere karşı kesinlikle ilaçlaması gerektiğini belirtti.
Halk arasında kedi köpek kisti olarak da bilinen kist hidatik hastalığına bir tür parazitin sebep olduğunu belirten Alaşehirli Veteriner Hekim Taner Çelik, “Bu parazit kedi, köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanların bağırsaklarında yaşar. Ancak köpekler ve kediler artık modern yaşamda insanlara çok daha yakın olduğu için bu hayvanlar en önemli risk faktörüdür. Hayvanların dışkılarıyla doğaya karışan parazit yumurtaları oldukça dayanıklıdır. Yaklaşık bir yıl kadar soğukta canlı kalabilir. Yumurtalar rüzgarla, yağmurla, açıkta kalan sebze ve meyvelerle, kirli içme sularıyla, doğada beslenen inek, sığır manda, keçi gibi hayvanların etleriyle bir şekilde insana bulaşır. İnsana bulaşan yumurtalar bağırsakları aşarak kan ve lenf yoluyla özellikle karaciğer, akciğer ve diğer organlarda kist oluşturarak yaşamlarını sürdürür” dedi.
"KUSMA, KARIN AĞRISI ve SOLUNUM SIKINTISI BELİRTİLER ARASINDA"
Kistin oluştuğu ilk dönemde boyutu küçük olduğu için uzun yıllar hiçbir belirti vermeyebildiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
“Ancak zamanla büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu baskıya göre bazı şikayetlere yol açar. Vücutta en sık karaciğerde görülen bu kistler akciğerde de ortaya çıkabilir. Nadiren olsa da karın zarında, dalakta, böbreklerde, kemiklerde, göz yuvasında, beyinde ve kalpte de ortaya çıkabilir. En sık; kusma, karın ağrısı, bazen kaşıntı, sarılık, solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı gibi belirtiler kendini gösterebilir. Ancak bu belirtilerin nedeninin farklı hastalıklar da olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle şikayetler önemsenmeli ve doktora danışılmalıdır" ifadelerini kullandı.
“ELLER BOL SU VE SABUNLA YIKANMALI”
Hastalıktan korunmak için önerilerde bulunan Veteriner Hekim Taner Çelik, şu ifadelerde bulundu:
“Köpek ve kedilere çiğ et yedirilmemeli. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı gerekirse kaynatılmalı veya arıtılmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek yok edilmeli, özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmeli. Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalı.
Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları poşetlenip ağzı sıkıca bağlandıktan sonra çöpe atılmalı. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpek veya kedilerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.