TARİHİ TURAN ALAKENT EVİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
TARİHİ TURAN ALAKENT EVİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Alaşehir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu , 3 Nisan 2009 tarihinde aldığı bir kararla Cumhuriyet dönemi mimari eseri ilan edilen, koruma altındaki ve 96 yıllık 'Turhan Alakent Evi', Belediye Meclisi tarafından alınan kararla , aslına uygun restore edilerek “Alaşehir Kongre Evi” olacak. Bir yıl içerisinde tamamlanacak olana restorasyon çalışmaları başladı.
Alaşehir’de Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2009 yılında Cumhuriyet dönemi mimari eseri ilan edilen, koruma altındaki ve 96 yıllık 'Turhan Alakent Evi', Belediye Meclisi kararıyla aslına uygun restore edilerek 'Alaşehir Kongre Evi' olacak. Bir yıl içerisinde tamamlanacak olan restorasyon çalışmaları başladı.
Alaşehir'de 17 Kasım 1963- 8 Aralık 1973 tarihleri arasında belediye başkanlığı yapan Turhan Alakent'in sahibi olduğu, Soğuksu Mahallesi İstiklal Caddesi'nde 1926 yılında Bulgar ustalar tarafından inşa edilen bina Kongre Evi olacak. Binanın yapımında kullanılan çimento, kiremit ve tuğlaları yurt dışından getirtildi. 96 yıllık tarihi, yığma taş ve tuğladan yapılma ev, ölümünün ardından 2009 yılında Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca koruma altına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bir süre önce, Yunan işgalinden sonra Rusya'dan getirilen özel çimento ile inşa edildiği belirtilen tarihi eve, Cumhuriyet dönemi mimari eseri statüsü verdi. 3 katlı, 7 odalı Turhan Alakent Evi, geçen 8 Mart'ta Alaşehir Belediyesi'ne devredildi. 1926 Yılında çıkan bir yangında kaymakamlık binasının yanması sonucu, yeni inşa edilen bu bina yaklaşık bir yıl kaymakamlık binası olarak da hizmet vermişti. Alaşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda, orijinal dokusunun korunarak restore edilip, 'Alaşehir Kongre Evi' olarak ilçeye kazandırılmasına karar verdi.
“ALAŞEHİR KONGRESİNİ CANLANDIRACAK BİR EV OLACAK “
Alaşehir Belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Alaşehir’in tarihini yaşatacaklarını , ilçedeki tarihi binalarına sahip çıkılacağını belirterek, “Hedefimiz bunları gelecek nesillere aktarmak. Bu evi Alaşehir'de yaşayanlar bilir ve gıptayla bakarlar. Amacımız bu evin restorasyonunu yapıp, Alaşehir Kongresi'nin de canlandırılacağı bir ev haline getirmek, Turhan Alakent Bey'in adını da burada yaşatmak olacak. Ayrıca Alaşehir Kongresi'ni de gelecek nesillere anlatmak olacak. Bittiğinde güzel olacak.”dedi.
Öküzcüoğlu, “ Soğuksu Mahallesi İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Turan Alakent Evi, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılmış bir ev. Bu evi belediyemize kazandırdık. Burayı Alaşehir Kongresi’nin canlandırılacağı bir ev haline getireceğiz. Buradaki restorasyon çalışmalarında, restorasyon yapacak olan firmaya yer teslimi yapıldı, çalışmalar başladı. Restorasyon çalışmaları bir yıl içersinde tamamlanacak. Çalışmalar sıva sökümleri, çevre temizliği ile hızlı bir şekilde başladı. Restorasyon çalışmalarında YİKOP (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ) ve Kültür Varlıkları’ndan destek alıyoruz. Projenin yüzde 70’ini valiliğimiz karşılıyor, kalan yüzde 30 kısmını da Alaşehir Belediyemiz karşılıyor. Bu tarihi dokuyu orijinal hale getirip, Alaşehir’imize uzun yıllar hizmet verir hale getireceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”dedi.
2009 YILINDA SİT ALANI İLAN EDİLMİŞTİ
Alaşehir’in yüzde 72’si sit alanı ilan edilmişti. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 3 Nisan 2009 tarihinde aldığı bir kararla Alaşehir ilçesinin yüzde 72'lik bölümünü 3. derece SİT alanı olarak ilan etmişti. Bu durum kentte inşaat sektörünün yanı sıra şehirleşmeyi de olumsuz yönde etkiledi. Sit alanını ilan edilen bölgede yaklaşık 17 bin konut bulunuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.